TUŽILAŠTVO U MLADENOVCU

Saslušana hraniteljica pasa koji su izujedali do smrti novinara u Srbiji: Predložen joj pritvor

Sumnja se da je 4. januara oko 9.30 nahranila pse, ali ih nije zatvorila u metalni boks koji je predviđen za njihov smještaj, već ih je ostavila da slobodno šetaju po dvorištu

Preminuli Vladan Radosavljević. Nova.rs

S. S.

6.1.2023

U Osnovnom javnom tužilaštvu u Mladenovcu saslušana je V. M, (50) zbog sumnje da 4. januara u Velikoj Ivanči nije osigurala kavez sa psima koji su tog dana napali novinara Vladana Radosavljevića (62), a koji je od posljedica njihovih ujeda preminuo na licu mjesta.

Osumnjičenoj se na teret stavlja krivično djelo protiv opće sigurnosti izvršeno iz nehata, a za koje je zaprijećena kazna od jedne do osam godina zatvora.

V. M. je na saslušanju izjavila da ne priznaje krivično djelo, nakon čega je tužilaštvo predložilo sudiji za prethodni postupak Osnovnog suda u Mladenovcu da njoj odredi pritvor kako ne bi uticala na svjedoke i zbog uznemirenja javnosti, prenijela je Radiotelevizija Srbije.

Nije ih zatvorila u metalni boks

Prema navodima krivične prijave, V. M. je bila zadužena da u Velikoj Ivanči u dvorištu kuće M. S., koja je na privremenom radu u inostranstvu, obilazi i hrani tri psa mješanca.

Sumnja se da je 4. januara oko 9.30 nahranila pse, ali ih nije zatvorila u metalni boks koji je predviđen za njihov smještaj, već ih je ostavila da slobodno šetaju po dvorištu.

Kako su bili bez nadzora, psi su izašli na Ulicu Meljansko brdo bb i oko 12.30 napali novinara Vladana Radosavljevića i izgrizli ga po donjim ekstremitetima, usljed čega je preminuo na licu mjesta.

Nakon toga psi su izgrizli i njegovu suprugu O. R. koja je zadobila lake tjelesne povrede nakon čega je smještena u Urgentni centar.

Nisu bili propisno obilježeni

Potom se na licu mjesta pojavila i V. M. umirila pse i zatvorila ih u metalni boks, a koje je kasnije u prisustvu policije preuzela služba zoohigijene.

Utvrđeno je da psi nisu bili propisno obilježeni ali su nosili ogrlice s brojevima mobilinih telefona M. S. i njezine kćerke.

Inače, protiv M. S. je već u toku krivični postupak pred Osnovnim javnim tužiteljstvom u Mladenovcu zbog sumnje da je izvršila krivično djelo izazivanja opće opasnosti, odnosno jer su isti psi napali djevojčicu i nanijeli joj lake tjelesne ozljede 1. novembra 2022, u selu Nemenikuće u Sopotu.

Psi koji su izgrizli novinara Vladana Radosavljevića smješteni su u karantin "Veterine Beograd" gdje će mjesec dana biti na opservaciji nakon čega će se donijeti sud da li se radi o prirodno agresivnim psima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.