IZVUKLI GA RONIOCI

Pronađeno tijelo dječaka u Crnoj Gori kod Rta Oštra

Nakon dojave izašli smo na lice mjesta sa pripadnicima Uprave policije, saopćili su ronioci

Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama. CdM

CdM

25.1.2023

Ronioci Regionalnog ronilačkog tijela iz Bijele u Crnoj Gori izvukli su iz vode tijelo dječaka koje se nalazilo kod Rta Oštra, saopćio je CdM-u Danilo Mijajlović i RRC Bijela.

- Nakon dojave izašli smo na lice mjesta sa pripadnicima Uprave policije i nadležnim organima koje su preuzele tijelo na dalje postupanje - kazao je on.

Nije bila uspješna današnja akcija potrage danas za trinaestogodišnjim dječakom u Hercegnovskom zalivu, a kako je za CdM kazao pomoćnik direktora Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore Žarko Lukšić ona se okončala oko 15 sati. On je najavio da će sutra, u zavisnosti od vremenskih uslova, nastaviti sa potragom.

Podsjećamo, dječak je nestao 17. januara kada ga je talas povukao u more.

- Ronioci iz Bijele, Mornarice, Uprave pomorske sigurnosti, vatrogasci Kotor, čamac Lučke kapetanije, vojni helikopter, uradili smo sve da pronađemo dječaka - kazao je Lukšić za CdM.

Pretražen je, kako je kazao, cijeli dio od hotela Plaže ka Njivicama i Kobili, uz obalu i po dubini.

- Korišten je dron Uprave pomorske sigurnost i upravljanja lukama. Pretrazi se pridružio i čamac Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju koji sa bočnim sonerom radi pretragu od Meljina do iza Kobile na 15 i sada na 30 metata - rekao je Lukšić za CdM.

Podsjećamo, akcija potrage počela je jutros u 9 sati, a današnji fokus bio je na reon od hotela Plaža ka Škveru, Suturini, Njivicama i Kobili.

- Pretraga počinje u 09.00 časova kada će ronioci regionalnog centra za podvodna deminiranja iz Bijele, Mornarice Vojske Crne Gore i Službe zaštite i spašavanja Kotor uraditi nekoliko zarona u more koje bi ovoga jutra trebalo biti bistrije. Pored toga biće kao i juče angažovana punim kapacitetima sva državna i privatna plovila i sredstva sa kopna i mora uz podršku Vojnog vazduhoplovstva Crne Gore čiji se helihopter očekuje oko 10 časova - rekao je ranije za CdM Lukšić.

Istakao je da veliku nadu polažu u upotrebi ”bočnog skenirajućeg sonara” koji će koristiti pripadnici Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore.

- U potragu će biti angažovani termalni dronovi UPSUL i Direktorata za zaštitu i spašavanje. U skladu za zahtjevima privatnih ronilaca obavit ćemo i njihovo kontrolisano angažovanje pod uslovom da se ne ugrozi operacija i drugih učesnika potrage - kazao je Lukšić.

Najavio je i da će, ukoliko dnevna potraga ne da rezultati, obaviti noćnu sa ribarskim alatom feral – svjetla za izlov ribe.

- Ako tokom dana pretraga neda rezultate, u dogovoru sa zajednicom ribara i humanih ljudi, obaviće se noćna pretraga sa tradicionalnim ribarskim alatom feral (svjetla za izlov ribe), kada će ribari u dva pravca iz Kumbora ka Rose i Herceg Novom uz samu obalu pokušati pronaći nestalog dječaka uz nadzor Sektora granične policije - rekao je Lukšić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.