FILIP ADŽIĆ

Crnogorski ministar o poplavama: Ekipe za zaštitu i spašavanje su na terenu, a vojska u pripravnosti

Vojska Crne Gore je primila zahtjev od Službe zaštite i spasavanja iz Općine Pljevlja, ističe Adžić

MUP Crne Gore

S. S.

19.1.2023

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Filip Adžić oglasio se povodom aktuelnih vremenskih neprilika u toj zemlji, rekavši da su službenici Direktorata za zaštitu i spasavanje na terenu, a da je u pripravnosti i Vojska.

- Vojska Crne Gore je u cilju izvršenja zadataka iz III misije, a koji se odnose na pomoć civilnom stanovništvu u uslovima zimskih nepogoda, opredijelila određena sredstva i snage koje mogu biti angažovane. U sastavu snaga za pomoć civilnom stanovništvu određeno je 150 pripadnika, sa ličnim sredstvima i opremom. Pored toga, Vojska može angažovati medicinski tim, inženjerijske mašine i transportni helikopteri "bell 412EPI" i helikopter "bell 505". U slučaju dodatnog pogoršanja situacije na terenu, broj pripadnika koji će se staviti na raspolaganje građanima se može i povećati - rekao je Adžić.

Kazao je da su službenici područnih jedinica Direktorata za zaštitu i spasavanje MUP-a na terenu i u stalnoj komunikaciji sa službama zaštite i drugim lokalnim i komunalnim službama, kao i Vojskom.

- Vojska Crne Gore je primila zahtjev od Službe zaštite i spasavanja iz Općine Pljevlja, koji se odnosi na potencijalno angažovanje pripadnika u rejonu opštine Pljevlja, u cilju izgradnje nasipa i sprečavanja izlivanja rijeke Ćehotine i jezera Otilovići i na taj način ugrožavanja života i imovine civilnog stanovništva. Vojska je stavila u pripravnost pripadnike stacionirane u kasarni u Pljevljima - dodaje Adžić.

Nepovoljna situacija je, kako je naveo, i u općinama Bijelo Polje, Mojkovac, Gusinje, Plav, Berane, Rožaje gdje su, usljed jakih padavina, ugroženi objekti, mostovi i putevi. Kazao je, ipak, da se prema posljednjim informacijama očekuje smanjenje padavina i opadanje vodostaja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.