KANTONALNI SUD ZENICA

Majka iz Zenice i njen partner tjerali petero djece na prosjačenje po zimi bez obuće i odjeće: Osuđeni su na robiju!

Mirsad Crnović osuđen na 10, Hasiba Šuvalić i Refik Dedić na po pet godina zatvora

Tjerali djecu na prosjačenje. UNICEF

E. T.

6.4.2023

Kantonalni sud u Zenici osudio Mirsada Crnovića, Refika Dedića i Hasibu Šuvalić na ukupno 20 godina zatvora zbog krivičnog djela organizirana trgovina ljudima.

- Postupajući po optužnici Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, 9. marta 2023. godine donio je osuđujuću, prvostepenu i nepravosnažnu presudu protiv Crnović Mirsada, Šuvalić Hasibe i Dedić Refika zbog krivičnog djela organizirana trgovina ljudima iz člana 210b. Stav 1./2. u vezi sa krivičnom djelom trgovina ljudima iz člana 210a. Stav 2. KZ F BIH u vezi sa članom 31. istog zakona kojom ih osuđuje na kaznu zatvora i to Crnović Mirsada na kaznu zatvora u trajanju od 10 (deset) godina, Šuvalić Hasibu na kaznu zatvora u trajanju od 5 (pet) godina i Dedić Refika na kaznu zatvora u trajanju od 5 (pet) godina - saopćeno je iz Kantonalnog suda. 

Rukovodio grupom

Kako je navedeno u optužnici, Mirsad Crnović je u avgustu  2020. godine pa do maja 2021. godine, s ciljem činjenja krivičnih djela organizirao i rukovodio grupom ljudi u kojoj je zajedno sa Hasibom Šuvalić i Refikom Dedićem, zvani “Edin”, činio krivično djelo Trgovine ljudima u svrhu iskorištavanja prisilnim prosjačenjem. 

Hasiba Šuvalić i  Refik Dedić činili su krivično djelo u okviru grupe Trgovine ljudima u svrhu iskorištavanja prisilnim prosjačenjem, a koju je organizirao Mirsad Crnović. 

- U periodu od avgusta mjeseca 2020.godine do aprila 2021.godine, zajednički i dogovoreno, na području gradova Kaknja, Ilijaša, Visokog, Bihaća, Prijedora, Mostara, Busovače i Livna, živeći u vanbračnoj zajednici Crnović Mirsad i Šuvalić Hasiba u mjestu Sopotnica, općina Kakanj i sa njenih petoro vanbračne djece i to: kćeri Š. S., sinom Š.A., kćeri Š.Dž., sinom Š.E., i sinom Š.D., svima otac nepoznat, u namjeri stjecanja protupravne imovinske koristi, Crnović Mirsad svjestan da navodi i prevozi osobe koje nisu navršile 18 godina života u svrhu iskorištavanja prisilnim prosjačenjem - navodi se u optužnici. 

Više lokacija

U optužnici se navodi da je Hasiba Šuvalić svjesna da navodi i predaje Mirsadu Crnoviću  svoju djecu koja nisu navršila 18 godina života u svrhu iskorištavanja prisilnim prosjačenjem, što je i htjela, na način da su, koristeći nedovoljnu duševnu razvijenost s obzirom da se radilo o djeci, prijetnjom upotrebe sile i koristeći bespomoćnost djece, te korištenjem metoda psihičkog i fizičkog zlostavljanja zbog neposluha, vršili navođenje na prosjačenje, skoro svako jutro budili rano djecu, bez obzira na vremenske prilike, čak i po iznimno hladnom vremenu i niskim temperaturama, u situaciji kada su djeca bila i bez odgovarajuće odjeće i obuće, pa ih je takve Mirsad Crnović svojim putničkim vozilom Golf II bijele boje,  razvozio na više lokacija. 

Djeca su morala sakupiti dnevni iznos u prosjeku između 30 i 80 maraka. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.