PRVOSTEPENA PRESUDA

Menzilović i Dojčinović oslobođeni optužbi za niz oružanih pljački

Bili optuženi da su iz radnje u Srebreniku ukrali veću količinu zlatnog nakita, vrijednog oko 200.000 KM

Dino Menzilović privođen u Sarajevu: Pucao na muškarca pa ranjen. Avaz

10.4.2023

Vijeće Kantonalnog suda u Tuzli donijelo je prvostepenu presudu kojom je Damira Dojčinovića i Dinu Menzilovića oslobodilo za niz serijskih oružanih pljački na području Tuzlanskog kantona, odnosno da su krajem septembra prošle godine maskirani maskama ušli u poslovnicu jedne mikrokreditne organizacije u Srebreniku te, uz prijetnju pištoljem, od radnika uzeli nešto više od 5.000 KM, nakon čega su pobjegli.

Bili su terećeni da su u oktobru 2021. maskirani ušli u jednu zlatarsku radnju u Srebreniku, gdje su prodavačicu zatvorili u toalet, a potom iz radnje uzeli veću količinu zlatnog nakita, vrijednog oko 200.000 KM.

Upadali u kuće

Navođeno je da su krajem oktobra 2021. provalili u jednu porodičnu kuću u Srebreniku i od vlasnika ukrali zlatni nakit, vrijedan oko 23.000 KM, te Golf od 5.000 KM, koji je bio u garaži. Dojčinović je u decembru iste godine došao do porodične kuće u Jablanici u kojoj je bio bračni par te je, kada je muškarac otvorio vrata, na njega ispalio dva hica iz pištolja i promašio. Kada su muž i supruga počeli bježati u unutrašnjost kuće, ispalio je još nekoliko hitaca i muškarcu nanio teške povrede, stoji u optužnici.


Hećimović: Zastupa Menzilovića. Avaz

Dino Menzilović je osoba odranije dobro poznata policiji. On se sumnjičio da je u martu 2020. godine u ulici Braće Kadić, sarajevsko naselje Stara Breka, ispalio više hitaca iz puške prema A. M., a potom je vozilom Golf A4, tamne boje, pobjegao u nepoznatom pravcu. Tom prilikom Mezilovića je ranio rikošet.

Ubio ženu

Njegov saučesnik Damir Dojčinović zvani Jablanica je 2007. godine osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 18 godina zbog monstruoznog ubistva Poljakinje Monike Urantovke (Urantowka) koje se dogodilo 26. juna u Medulinu kod Pule. U maju 2021. bio je pušten na uvjetni otpust.

Nije bilo dokaza

Tuzlanski advokat Bakir Hećimović, branilac nepravomoćno oslobođenog Dine Menzilovića, potvrdio je ove navode do kojih je došao „Dnevni avaz“, ali nije htio komentirati prvostepenu presudu. Izjavio je da Vijeće Kantonalnog suda u Tuzli nije našlo dovoljno dokaza da je njegov branjenik bio na mjestu izvršenja krivičnih djela kako je to proizlazilo iz činjeničnog supstrata potvrđene optužnice. Također je istakao da je u odnosu na njih ukinuta mjera pritvora i da su pušteni na slobodu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.