ODLUČENO DANAS

U maju prvi svjedoci u postupku protiv tužiteljice iz Brčko distrikta

Također, tereti se i da je njeno ponašanje u sudu ili tužilaštvu, i izvan suda ili tužilaštva štetilo ugledu tužilačke funkcije

Brčko. Birn BiH

A. O. / BIRN BIH

18.4.2023

Glavna rasprava po tužbi Ureda disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH protiv tužiteljice Tužilaštva u Brčko distriktu Dejane Jovanović počinje 19. maja, odlučeno je danas na pripremnom ročištu.

Jovanović se tereti da nije postupila prema obaveznoj uputi glavnog tužioca Tužilaštva Brčko distrikta i nije preuzela tajni dokument koji je bio vezan za tekući predmet, čime je počinila neizvršavanje uputstava nadređenog tužioca, osim ako bi izvršavanje takvog uputstva značilo kršenje zakona ili odredbi ovog člana.

Šteta na ugled

Također, tereti se i da je njeno ponašanje u sudu ili tužilaštvu, i izvan suda ili tužilaštva štetilo ugledu tužilačke funkcije.

Duško Tomić, punomoćnik tužene, u nastavku pripremnog ročišta čija je prva sjednica održana početkom aprila, kazao je da smatra da se nad Jovanović godinama vrši mobing iz kojeg naposljetku proizilazi trenutna tužba.

Tokom pripremnog ročišta, disciplinski tužilac Asmir Bećavac iznio je nekoliko primjedbi na predložene svjedoke i materijalne dokaze tužene, ali je Prvostepena disciplinska komisija usvojila prijedloge svih materijalnih dokaza i svjedoka, osim tri sporna.

Materijalni dokazi

Ured disciplinskog tužioca i Odbrana će imati više od 10 svjedoka i priložit će 30-ak materijalnih dokaza.

Prvo ročište, na kojem je planirano saslušanje tri svjedoka,  zakazano je za 19. maj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.