"AVAZ" NA LICU MJESTA

Tužioci KS na ročištu Hadžibajriću: Admir Arnautović Šmrk i Adnan Maglić došli su da preuzmu parking Telali i istjerali firmu!

Trenutno je pauza i očekuje se izlaganje odbrane, advokata Asima Crnalića i Marsele Bajramović

N. Šaljić / Avaz

B. C.

11.5.2023

U toku je sjednica u Kantonalnom sudu Sarajevo pred sudijom Mirzom Đozom na kojoj su tužioci iznijeli razloge zbog kojih traže jednomjesečni pritvor za Ibrahima Hadžibajrića i Almu Destanović.

Trenutno je pauza i očekuje se izlaganje odbrane, advokata Asima Crnalića i Marsele Bajramović.

Za Almu Destanović je istaknuto da je državljanka Kosova i Srbije te da postoji mogućnost bijega iz BiH.

Tokom ročišta su prikazane fotografije koje su osumnjičeni Elmedin Karišik i Seid Hadžibajrić (Ibrahimov sin) razmjenjivali putem Sky aplikacije na kojima se vidi brojač novca s novčanicama koje je Hadžibajrićev sin slao Karišiku.

Tužilac Darko Soldat je naveo dio dokaza iz prijedloga za pritvor koji sadrži 120 stranica.

Kriptovani telefoni

Soldat je naveo komunikaciju između Seida Hadžibajrića i Elvedina Karišika koji su imali kriptovane telefone i identifikovani su dešifriranjem aplikacije "Sky".

Seid je ima kodno ime Rajvosa, a Karišik kodno ime Medo. U komunikacijama navode nadimak Beg a koji pripada Ibrahimu Hadžibajriću. Kada je sudija Đozo naveo za Hadžibajrića da ima nadimke Ibro Beg i Hadžija, Hadžibajrić je rekao da ne zna za ove druge.

Dodjela parkinga

Komunikacija na "Sky-ju" bila je vezana za dodjelu parkingu prostora osobama koje su bili fiktivni vlasnici, a stvarni su bili Karišik i Hadžibajrić.

Tužioci su prikazali tabele na kojima su preko "Sky-ja" obavještavali da je do 80 posto zarade išlo Rajvosi, a 20 posto Medi.

Pominju se Šmrk i Maglić 

Također tužioci su naveli da se u Sky komunikaciji spominju Admir Arnautović Šmrk i Adnan Maglić. 

- Admir Arnautović Šmrk i Adnan Maglić došli su da preuzmu parking Telali i istjerali firmu koja je imala legalno korištenje.  Pronađeno je enormno bogatstvo kod Hadžibajrića – apartman u Baškoj vodi kupio je prošle godine. I u sefu Amile, kćerke, nađen je novac u eurima i markama i još uvijek se traga za novcem. Pravobranioci općine nisu htjeli da potpišu nezakonitu odluku i sva četiri pravobranioca su ostali bez posla. Doveden je peti koji sve potpisuje - kazali su.

Šmrk je tražio da izađu iz prostora jer je to već sve s Općinom dogovoreno. 


Arnautović i Maglić. Printscreen

Tužilac je naveo da Općina nije ni uzimala druge ponude zainteresiranih za parkinge koje je Općina vratila u vlasništvo, a koje je koristio „Rad“.

Račun Seida

- Seid prenosi stalne upute o novcu i koliko se treba donijeti Begu. Dokazi FUP-a kada se uporede sa „Sky“ aplikacijom, sugerišu da koriste pozicije moći da ostvare prihod. Svjedoci koji su ovlašteni za zastupanje firmi koje upravljaju, vidi se ogromno neznanje o upravljanju firmom i ekonomskim terminima što sugeriše da su samo fiktivni vlasnici firmi. Destanović Alma je imala sva ovlaštenja kao i načelnik Općine, a koja joj je dao Ibrahim. Ponude drugih firmi nikada nisu protokolisane, iako su im ponude bile povoljnije - naveli su i dodali: 

- Mnogi saslušani svjedoci rekli da je Destanović vrlo aktivna u izdavanju nezakonitih naredbi i najbliža osoba Ibrahimu. Na računu je imala 160.000 KM, kupila je stan od 84 m2 u općini Ilidža gotovinom.

Tužilac je naveo i slučaj izdavanja parcele u ulici Magoda mimo zakonskih propisa. U isto vrijeme na račun liježe Seidu 150.000 KM.

Pokušao da utiče na svjedoke

Za Ibrahima Hadžibajrića kazali su da je kao načelnik opštine već 15 godina stekao mnoga poznanstva i da je već pokušao da utiče na svjedoke.

Tužioci kažu da je urađeno sve da se Hadžibajriću obnovi mandat, te da je jedna službenica ispričala da su bili zaključani u sali i falsificiranih obrasce CIK-a kako bi se formirala njegova Nezavisna bh. lista.

Navedeno je i kako je direktor Poreske uprave Hadžibajrićev punac. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.