NOVI DETALJI

Arnautović iz Tužilaštva TK pojasnio: Dječak koji je upucao nastavnika ne može odgovarati

Sve se dokumentuje, da li je bilo prijava, da li je bilo devijantnog ponašanja kod dječaka koji je osumnjičen, rekao je

Admir Arnautović. A. Bešić / Avaz

A. Bešić

14.6.2023

Admir Arnautović, portparol Tužilaštva TK, održao je konfereciju za medije, gdje je govorio o detaljima jutrošnje pucnjave u školi u Lukavcu.

On je kazao da je osumnjičena osoba dijete.

- Riječ je o osobi koja još nema punih 14 godina. Rođen je krajem juna 2009. godine. On je zadržan u PU Lukavac. On je ispalio više hitaca prema nastavniku. Nakon što je ispalio više hitaca prema nastavniku i jednim hicem ga ustrijelio, odbacio je pištolj koji je pronađen u krugu škole i bit će predmet vještačenja. Uviđaj na terenu obavljaju dežurni tužilac u saradnji sa Sektorom kriminalističke policije MUP-a TK i OKP PU Lukavac – rekao je Arnautović.

Uključena dva tužioca

Naveo je da su u istragu uključena dva tužioca.

- Dežurni tužilac obavlja uviđajne radnje i obavlja nadzor nad istragom, te tužilac za maloljetnike koji je uključen u poduzimanje daljih mjera i radnji u odnosu na dijete. Odmah je uključen Centar za socijalni rad, a u toku su kontakti s određenim medicinskim i drugim nadležnim institucijama u vezi s postupanjem s djetetom u skladu sa Zakonom o zaštiti i postupanju s djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku. Poduzimaju se potrebne istražne radnje, kako bi se utvrdile sve okolnosti koje se vezuju za ovaj događaj – kazao je Arnautović.

Istakao je da je u toku saslušanje svjedoka i odgovornih osoba u toj školi.

- Bit će provedena potrebna vještačenja, nakon čega će biti dostavljeni relevantni izvještaji i postupak ćemo u skladu sa spomenutim Zakonom o zaštiti i postupanjem s maloljetnicima. Uviđaj je u toku i ne mogu dati više informacija do okončanja uviđaja. Tužilaštvo mora sačekati relevantne izvještaje, eventualna vještačenja, vještačenja samog pištolja, kako bi se sve utvrdilo i da bi dokazi bili na zakonit način prikupljeni – pojasnio je.

O roditeljima

Upitan da li su roditelji privedeni i saslušani, kazao je da je rano o tome govoriti.

- Prvo će se uzimati izjave, a nakon toga ćemo vidjeti koje će se mjere poduzeti i u odnosu na dijete i u odnosu na eventualno neke druge aktere. Ne raspolažemo informacijama odakle djetetu pištolj – odgovorio je.

Na pitanje o tome da li je ranije nosio oružje, kao što se pojavila informacija, on je kazao da ne raspolaže takvom informacijom.

- Sve se dokumentuje, da li je bilo prijava, da li je bilo devijantnog ponašanja kod dječaka koji je osumnjičen. Prerano je govoriti o tome – istakao je.

Arnautović ističe da je odmah u sve uključen Centar za socijalni rad, da su već u kontaktu s nadležnim institucijama koje se bave pitanjima djece i s medicinskim ustanovama koje isto tako mogu i bit će uključeni u ovoj situaciji.

- Zakonske odredbe nalažu da se dokumentuje cjelokupan događaj, svi relevantni izvještaji će biti dostavljeni Tužilaštvu. Ono što tužilac mora je donijeti naredbu da se neće provoditi istraga, jer je riječ o djetetu počinitelju. Poduzimaju se druge radnje, uz kontakte s Centrima za socijalni rad, medicinskim institucijama, oko eventualnog smještaja ovog djeteta. Ono mora biti vještačeno te će se tek nakon toga poduzimati dalje mjere. Sve će se raditi u nekoj hitnijoj proceduri s obzirom na trenutnu situaciju – zaključio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.