MUP HNK-A

U protekloj godini od građana izuzeto 75 komada naoružanja

U HNK-u trenutno registrirano oko 21.863 komada naoružanja

Izuzeto oružje. Fena

FENA

17.6.2023

Posljednji tragični događaji u Srbiji i Bosni i Hercegovini, vezani za upotrebu vatrenog oružja maloljetnih osoba, otvorili su brojna pitanja u cijeloj regiji poput onoga jesu li zemlje regije preplavljene ilegalnim oružjem zaostalim iz posljednjeg rata i može li se to oružje predati policiji bez kaznenog odgovaranja.

Provodi se akcija

- Sve ilegalno oružje i eksplozivne naprave građani mogu predati u nadležnu policijsku upravu bez bilo kakvih sankcija – rekli su Feni iz Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona (MUP HNK).

Podsjetili su da je kantonalni MUP, zajedno s UNDP-om, provodio te da još uvijek provodi akcije i kampanje vezane za ilegalno naoružanje. Također su naveli da evidenciju o oružju koje su dobrovoljno predali građani vode druge agencije koje su uključene u program, naglasivši da je Uprava policije MUP-a HNK-a u protekloj 2022. godini od građana izuzela 75 komada naoružanja.

S druge strane, osoba može dobiti odobrenje za nošenje oružja ukoliko ima opravdan razlog, ukoliko pravosnažno nije osuđena za kaznena djela te ako ne postoje druge okolnosti koje ukazuju da bi oružje moglo biti zloupotrijebljeno.

Zadata procedura

- Postoji zakonom zadata procedura koju provodi Odjel za naoružanje u svakoj PU u našem kantonu, a prema kojoj je za dozvolu o nošenju oružja potrebno ispuniti Zahtjev za nabavu, zatim prikazati ljekarsko uvjerenje, potvrde o nekažnjavanju i vođenju kaznenog postupka. 

Nakon toga slijedi provjera osobe na terenu - mjestu boravka te polaganje usmenog ispita i prakse sukladno Zakonu o naoružanju u HNŽ-u – pojašnjeno je iz MUP-a HNK-a.

Na kraju su podvukli da je u HNK-u trenutno registrirano oko 21.863 komada naoružanja, pri čemu se misli na kratku cijev pištolj ili revolver, dugu cijev - lovačka puška, lovački karabin i kombiniranu lovačku pušku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.