SUD BIH

Detalji s ročišta: Sudija objasnio zašto su odbijeni prijedlozi odbrane Zijada i Alise Mutap

Ne može se u potpunosti ponavljati postupak već je cilj otklanjanje nedostataka

Zijad Mutap i Alisa Ramić- Mutap. Avaz

26.6.2023

Predsjedavajući Apelacionog vijeća Suda BiH Staniša Gluhajić pojasnio je zašto su u potpunosti odbijeni prijedlozi odbrane Zijada Mutapa i Alise Ramić - Mutap.

Naveo je da se u drugostepenom postupku ne može u potpunosti ponavljati postupak već je cilj otklanjanje nedostataka i donošenje pravilne presude.

Odbijena saslušanja vještaka

Odbrana je predložila saslušanje Jasminke Dželilović- Vranić, Azre Alajbegović i Žarka Savića vezano za vještačenje Alise Mutap na Klinici za neurologiju. Sudija je objasnio da je odbrana u prvostepenom postupku odustala od ovog dokaza, odnosno nije se radilo o dokazu koji se nije mogao provesti već je odbrana od njega odustala.

Kad je u pitanju saslušanje psihologinje Elvedine Dervović, ona je bila dio tima s dr. Abdulahom Kučukalićem i Almom Bravo- Mehmedbašić. Ovaj prijedlog nije prihvaćen jer je dr. Abdulah Kučukalić u oba postupka saslušavan kao predstavnik tima, a nalaz Dervović je sastavni dio mišljenja tima.

Odbijen je prijedlog za saslušanje vještaka Ranka Kovačevića. Vijeće je utvrdilo da je do sada ponuđen dovoljan broj relevantnih činjenica na okolnosti potresa mozga i epilepsije.

Svi ostali dokazi prihvaćeni

Sudija Gluhajić je potvrdio da su kao dokaz prihvaćeni svi ostali dokazi koji su provedeni u prvostepenom postupku.

Nakon što je objavljeno da je dokazni postupak u ovom predmetu završen, državni tužilac Ćazim Hasanspahić zatražio je odgodu za iznošenje završnih riječi. Naime, tužilac Dubravko Čampara bio je opravdano odsutan, te je Hasanspahić zatražio odgodu što je Sud prihvatio.

Utvrđeno je da će tužioci završnu riječ iznijeti 5. jula. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.