SUD BIH

Ifet Feraget: Predlagati novog vještaka na okolnosti potresa mozga bio je očajnički potez

Apsolutno sam zadovoljan ovakvom odlukom da se odbiju prijedlozi odbrane iako sam priželjkivao drugačiju, kazao je Feraget

Ifet Feraget i Muriz Memić. Avaz

26.6.2023

Advokat Ifet Feraget koji zastupa porodicu Memić, nakon današnjeg ročišta na kojem su odbijeni prijedlozi odbrane Zijada Mutapa i Alise Ramić- Mutap, odgovarajući na pitanja novinara kazao je da je zadovoljan ovakvom odlukom Apelacionog vijeća Suda BiH.

Začudio me taj prijedlog odbrane

- Apsolutno sam zadovoljan ovakvom odlukom iako sam priželjkivao drugačiju, ali sam bio svjestan da u skladu sa zakonom ne može biti drugačija odluka i zato me i začudio taj prijedlog odbrane jer, kao što je predsjednik vijeća rekao, ovo je skraćena procesna forma, ovo nije glavni pretres, ovo je pretres pred Apelacionim vijećem gdje se samo otklanjaju bitne povrede. Ako je odbrana imala mogućnost da te vještake, Jasminku Dželilović-Vranić, Žarka Savića i Azru Alajbegović predloži u prvostepenom postupku onda je njihov problem zašto su to propustili tako da se taj nedostatak može pripisati odbrani i to se ne može otklanjati na pretresu pred Apelacionim odjeljenjem - naveo je advokat Feraget.


Kazao je da je dodatni problem taj što sam on protiv svih troje vještaka podnio krivičnu prijavu 5.10.2018. godine pa bi bilo pitanje, da li se ljudi protiv kojih su podnesene krivične prijave mogu saslušavati kao stručni svjedoci jer bi svojim svjedočenjem mogli ugroziti svoju sigurnost.

- Dakle mogli bi izložiti sebe krivičnom gonjenju. Naime bez ikakvih parametara Jasminka Dželilović- Vranić, Žarko Savić i Azra Alajbegović su u svom nalazu konstatovali teški potres mozga. Čuli smo dr. Kemala Dizdarevića, teški potres mozga ne postoji, dakle možemo govoriti samo o potresu mozga koji može imati određen slijed, moraju se ispoštovati određene procedure. Ako ste imali parametar GCS 15 da je osoba potpuno svjesna, komunikativna i orjentirana, nema potrebe da je upućujete dalje na bilo kakve preglede neurohirurgu. Dakle otpuštena je kući istu noć. Imamo najmanje 10 svjedoka da je bila potpuno svjesna, orjentisana i komunikativna, da nije gubila svijet, tako da iznenađuje i ste strane taj prijedlog odbrane - zaključuje Feraget i dodaje:

Te potisnute emocije nikad ne umiru

- Sad se očigledno ide u pravcu neke psihogene amnezije, dakle ide se na potres mozga kao posljedicu apsansa. To bi bio medicinski fenomen. Neću licitirati s tim kakva će biti konačna odluka, kako će ona uticati na Alisu Ramić, ali mogu samo reći da te potisnute emocije nikad ne umiru. Pa ćemo vidjeti šta će njen život njoj donijeti. Dakle, te potisnute emocije svakako utiću na život onoga ko se bavi takvim stvarima. To je možda veće i važnije pitanje od toga kakva će bit sudska odluka. Ona se sad zasad nosi s ovim problemom iako smo od doktora Žuje čuli da je gledala ubicu Dženana Memića u oči.

- Prema tome nije Muriz džaba rekao: „Neka Dalida kaže prezime, ja ću reći ime“. Dalida Burzić je 15.3.2016. godine rekla meni i gospodinu Murizu, a to je mogla saznat samo od Alise Mutap: „Njegova namjera nije bila da da ubije Dženana, da je to bila tuča koja je eskalirala“. Prema tome ako je Alisa gledala ubicu u oči, ako je tvrdila da dva i po sata nema sjećanja, predlagati sada novog vještaka na okolnost da je potres mozga posljedica apsansa, bez apsolutno ikakvih medicinskih nalaza i bilo kakvog pokrića, bio je, ja bih rekao jedan očajnički potez. I zato je odluka suda u potpunosti zakonita i pravilna i to je ono što se moralo desiti - naveo je advokat Ifet Feraget.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.