ZLOČINI U ZVORNIKU

Radić Pero i ostali: Optuženi naredio predaju oružja u Jusićima

Pero im rekao da odrede ko će ići na pregovore, da se ne puca u selo Zeseok i da uzmu bijelu zastavu, navela je svjedokinja

Zločini počinjeni u Zvorniku. BIRN BiH

A. O. / BIRN BiH

18.7.2023

Na suđenju za zločine na području Zvornika, svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavila je da je optuženi Pero Radić naredio Bošnjacima da predaju oružje prije napada na Jusiće u maju 1992. godine.

Izeta Duraković ispričala je u Državnom sudu kako je grupa srpskih vojnika, predvođenih Perom Radićem, došla u selo Jusiće, razdvojila žene i djecu od muškaraca, i zatvorila ih u različite kuće. Potom je, kako je posvjedočila, Pero Radić naredio Bošnjacima da u roku od dva dana predaju oružje.

Ubistva i progoni 

- Pero im rekao da odrede ko će ići na pregovore, da se ne puca u selo Zeseok i da uzmu bijelu zastavu - navela je svjedokinja.

Pero Radić, Božo Vidović, Petko Tomić, Branko Studen i Vlado Ristanović optuženi su za ubistva najmanje 48 osoba i progon stanovništva bošnjačke nacionalnosti iz Jusića u maju 1992. godine.

- Moguće da sam zaboravila, tada mi je muž bio teško bolestan, ali Peri smo mi vjerovali, znali smo ga - rekla je svjedokinja odgovarajući na pitanje odbrane zašto optuženog nije spominjala u iskazu 2018.

Tenkovi okrenuti prema njima

Ona je navela da je s majkom, drugim ženama i djecom iz Jusića bila u kući Nurije Mustafića, gdje su prenoćili, a ujutro im je Mahmut Mustafić rekao da su sigurni i da se vrate svojim kućama.

Na dan napada na selo Jusiće, 27. maja 1992. godine, svjedokinja je rekla da je bila kući s majkom, kada im je na vrata došla Malka Mustafić i rekla da bježe jer su tenkovi okrenuti prema njima.

Ona je s majkom i Hajrijom Mustafić pobjegla u štalu Fatije Muratović, gdje su ostale cijeli dan.

- Čule smo pucnjavu, vrisku, jauke. Osjetio se dim, gorjele su kuće, ali nismo mogle ništa vidjeti - navela je, te dodala da su poslijepodne izašle iz štale i začule glas Ibre Smajlovića, a potom i rafal.

Vidjeli tijelo pored štale 

- Kada smo sutradan krenule bježati prema šumi, vidjele smo Ibrino tijelo pored štale, ubili su ga - rekla je.

Potom su, prema riječima svjedokinje, otišle u šumu, gdje su našle i druge mještane Jusića, te su zajedno prešli u Vitinicu. Navela je da je čula da su žene i djeca, koji nisu pobjegli, odvedeni u školu u Malešiće, a potom prebačeni u Memiće, dok su muškarci ostali u školi u Malešiću.

Suđenje se nastavlja 25. jula.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.