ZLOČINI U ZVORNIKU

Rade Grujić: Hapšenje i zatvaranje stanovništva Liplja

Predrag Grujić ispričao je u Državnom sudu da je tokom 1992. godine živio u Snagovu i da mu je optuženi stric

Kuća u kojoj je bio logor u Liplju. Maja Nikolić / Detektor

H. J. I. / Detektor

14.7.2023

U nastavku suđenja Radetu Grujiću, optuženom za zločine u zvorničkom selu Liplje, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričali su da su optuženog vidjeli u Liplju ispred kuća gdje su zatvoreni Bošnjaci. 

Predrag Grujić ispričao je u Državnom sudu da je tokom 1992. godine živio u Snagovu i da mu je optuženi stric.

Paravojne formacije "Beli orlovi"

On je naveo da je vojno angažovan krajem aprila 1992. godine, nakon što su u Snagovo došli pripadnici paravojne formacije “Beli orlovi“, da nikoga od njih nije poznavao, ali se sjeća nadimaka nekoliko njih, kao što su Žare, Kljoka i Joca, te da je njima komandovao Zoran Obrenović zvani Aždaja, koji je rođen u Snagovu ali je godinama živio u Beogradu.

- Od njih smo dobili uniforme i oružje, i oni su komandovali svima - rekao je svjedok.

Ispričao je kako su dobili naredbu da oduzmu oružje od muslimana u Liplju, te uhapse svo stanvništvo, nakon čega su raspoređeni za napad na ovo selo.

- Kupili smo koga smo našli, a onda su ih zatvorili u tri ili četiri kuće iznad škole u Liplju - naveo je svjedok i dodao da je u jednoj kući bilo više od 300 osoba.

Prema riječima svjedoka, muškarce su pripadnici “Belih orlova“ izvodili na ispitivanja, tražili im oružje i tukli ih, dok su žene odvođene i silovane.

Muškarci pretučeni, žene silovane

- Muškarci su bili pretučeni, ove koje sam vidio, a žene, kada bi ih vraćali, bile su raščupane i držale se za stomak - rekao je svjedok, navodeći da je jedne prilike čuo žene kako plaču, ali nije smio ući u kuću gdje su ih odveli.

Svjedok je kazao da je u Liplje povremeno dolazio i optuženi Rade Grujić, ali ga nije vidio da radi bilo šta.

Rade Grujić je optužen da je, u svojstvu pripadnika čete Snagovo Teritorijalne odbrane (TO) Zvornik, silovao ženu bošnjačke nacionalnosti u Liplju, gdje se nalazio zatočen veliki broj civila bošnjačke nacionalnosti.

Drugi svjedok Nedeljko Slipčević ispričao je da je na početku rata bio dio TO-a u Snagovu, te je s mještanima čuvao straže oko kuća, nakon čega u selo stižu “Beli orlovi“ na čelu sa Aždajom, za kojeg je svjedok naveo da je bio jedan od glavnih.

Svjedok je naveo da je Aždaja ubijen u blizini Kalesije, da muslimani nisu pristali da pošalju njegovo tijelo, te su dobili naredbu da napadnu selo Liplje i uhapse sve stanovnike, kako bi ih odvezli na razmjenu.

Odvodili ih u školu u Liplju

- Izvodili smo ljude iz kuća i odvodili ih u školu u Liplje. Zatvoreni su u nekoliko kuća iznad škole - naveo je svjedok, te dodao da se nakon toga vratio u Snagovo i dolazio još nekoliko puta u Liplje te igrao karte s Milenkom Jasikovcem, Milošem i Draganom Obrenovićem.

Svjedok je naveo da je ispred kuća, gdje su zatvoreni muslimani, vidio Ljubišu i Dragišu Dragića, Radeta i Predraga Grujića, te još nekoliko mještana iz Snagova.

- U prolazu sam vidio da odvode neke muškarce i žene, i vraćaju ih, ali nisam htio gledati ni ko ih vodi, ni gdje - rekao je svjedok.

Nije se mogao sjetiti da je tokom istrage izjavio kako je čuo da su muškarce tukli u Liplju, a žene silovali, pa mu je tužiteljica Eldina Biuk predočila izjavu iz istrage u kojoj je rekao: “Pešo mi je ispričao da je taj narod tučen, a žene silovane“, ali je svjedok rekao da se toga ne sjeća.

Suđenje se nastavlja 21. jula.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.