DISCIPLINSKI PREKRŠAJI

Odluka Komisije VSTV-a: Sabina Sarajlija je odgovorna

Njoj je izrečena sankcija javne opomene

Sabina Sarajlija. Birn BiH

24.7.2023

Drugostepena komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) potvrdila je odgovornost glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo Sabine Sarajlije. Odluka je to nakon žalbe Sarajlije na ponovljeni postupak pred Prvostepenom komisijom u kojem je, također, proglašena odgovornom.

Tužba protiv Sarajlije podnesena je zbog disciplinskih prekršaja iz člana 57.: tačka 1. „povreda načela nepristrasnosti“; tačka 8. „nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti“ i tačka 12. „miješanje u postupanje sudije ili tužioca s namjerom opstruiranja ili potcjenjivanja njihovih aktivnosti“ Zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, pojašnjeno je ranije iz Ureda disciplinskog tužioca.

Smetnje za njeno kandidovanje za glavnu tužiteljicu ne postoje, ali bi mogle postojati sankcije koje bi spriječile da ona bude izabrana za tu funkciju.

- Formalno smetnje za kandidovanje ne postoje. Zavisi koja će sankcija na kraju biti. Da li će to biti eventualno, uslovno rečeno smetnja da bude izabrana, ona nema smetnji da se kandiduje - izjavio je za portal "Avaza" Halil Lagumdžija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine

Njoj je izrečena sankcija javne opomene. Na ovu odluku Sarajlija se može žaliti samo Vijeću kao cjelini i to na sankciju.

Međutim, ne i na odgovornost.

UDT je protiv Sarajlije pokrenuo disciplinsku tužbu, i to vrlo ozbiljnu. Tužbu je Prvostepena komisija odbacila u cijelosti, ali je Drugostepena komisija utvrdila odgovornost i sankciju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.