OPĆINSKI SUD SARAJEVO

Zatvorski čuvar osuđen na dvije godine i pet mjeseci zatvora: Tražio pare i iPhone od zatvorenika

Odmah suspendiran nakon hapšenja

Radio u Odjelu u Ustikolini: Tražio više puta 1.000 KM. Avaz

B. C.

8.9.2023

Općinski sud u Sarajevu proglasio je krivim Eldina Brajlovića zbog krivičnog djela primanje dara i drugih oblika koristi. Prvostepenom presudom osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i pet mjeseci, saopćeno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Obećao mu korišćenje vanzavodskih pogodnosti 

Tereti se da je od početka 2022. godine do aprila iste godine kao zatvorski stražar u Kazneno popravnom zavodu poluotvorenog tipa Sarajevo-Odjeljenje Ustikolina, u više navrata od jednog osuđenika tražio 1.000 KM i mobilni aparat iPhone.

Zauzvrat mu je obećao da će ga obavijestiti ukoliko budu planirani pretresi zatvorskih ćelija osuđenika, kako bi mogao sakriti nedozvoljene predmete koje eventualno posjeduje. 

Obećao je i da će uticati na svoje nadređene kako bi dobio korištenje vanzatvorskih pogodnosti, te da ga neće fizički maltretirati bez razloga, što je u prethodnom periodu već činio, udarivši ga gumenom palicom dok je obavljao poziv na zatvorskoj telefonskoj govornici.

Uhapšen s označenim novcem

Prilikom korištenja vanzavodskih pogodnosti, odnosno, slobodnog vikenda van KPZ-a, osuđenik B.B. se sastao sa Brajlovićem na jednoj benzinskoj pumpi na Stupu u Sarajevu kako bi mu dao traženi novac i mobilni aparat.

Tada su Brajlovića, tačnije, 15. aprila 2022. godine po nalogu Tužilaštva KS uhapsili pripadnici Federalne uprave policije sa označenih 500 KM i iPhone mobitelom koji mu je osuđenik predao. Nakon lišenja slobode, optuženi je suspendiran sa radnog mjesta.    

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.