ISTRAGA U TUŽILAŠTVU HNK

Šta se dešava sa slučajem pretučene radnice: Hotel "Jablanica" još zaključan

Inspekcija utvrdila niz nepravilnosti u radu hotela

Klepo: Teške povrede. Avaz

Meliha Smajkic

13.9.2023

Hotel „Jablanica“, čiji je vlasnik Amir Džafić 1. avgusta pretukao radnicu Enisu Klepo, nanijevši joj teške tjelesne povrede, ne radi, potvrdili su nam iz Općine Jablanica.

Je li ključ u bravu stavljen privremeno, dok se, možda, „prašina ne slegne“, ili ne, pokazat će vrijeme. Među građanima Jablanice prevladava mišljenje da taj hotel dalje može poslovati samo s novim vlasnikom. Jer već nakon protesta podrške mladoj djevojci, a čija je masovnost nadmašila očekivanja, uslijedilo je lančano otkazivanje rezervacija i zakazanih događaja.

Niz neispravnosti

Upravo zbog ključa u bravi, odnosno natpisa „kolektivni godišnji odmor“ federalni inspektori, kako smo pisali, nisu uspjeli obaviti nadzor kod subjekta nadzora „Voće promet“ d.o.o. Jablanica – poslovna jedinica hotel „Jablanica“, a po osnovu zahtjeva federalnog ministra rada i socijalne politike upućenog 9. avgusta.

Međutim, odmah po saznanju za događaj od 1. avgusta reagirali su inspektori Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona. Oni su na licu mjesta izvršili inspekcijski nadzor te utvrdili niz nepravilnosti u radu tog poslovnog subjekta. Za sve utvrđene nepravilnosti poduzet će se, rečeno je, zakonom utvrđene mjere.

Na naš upit da nam pojasne o kakvom se nizu nepravilnosti radi, odgovorili su nam sljedeće:

- Budući da bi iznošenje detalja sadržanih u izvještaju o provedenom inspekcijskom nadzoru moglo kompromitirati eventualni sudski postupak, nismo ih u mogućnosti iznositi.

S protesta zbog Enise Klepo. Avaz

S druge strane, u Tužilaštvu HNK, područni ured Konjic, u kojem vode istragu protiv Džafića zbog osnovane sumnje da je učinio krivično djelo teška tjelesna ozljeda, još nisu donijeli tužilačku odluku. Praktično, kako nam je rečeno, nakon svih provedenih mjera i radnji, naloženih vještačenja te saslušanja oštećene, i dalje čekaju nalaz vještačenja DVD videozapisa izuzetog s lica mjesta.

Prikupljeni dokazi

Uprkos pismu o urgenciji koje je upućeno Agenciji za forenzička ispitivanja i vještačenja Ministarstva sigurnosti BiH od 8. avgusta, taj nalaz im, rekli su nam, još nije stigao.

- U međuvremenu su došli nalaz i mišljenje vještaka medicinske struke, a po dobivanju tog nalaza Tužilaštvo će analizirati sve prikupljene dokaze i potom bez odlaganja donijeti tužilačku odluku u ovom predmetu, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena - rekli su nam iz Tužilaštva HNK.

Krvnički pretučena

Klepo, inače diplomirana pravnica, u hotelu „Jablanica“ radila je kao recepcionarka. Nezadovoljna plaćom i uvjetima na svom radnom mjestu, odlučila je dati otkaz i zatražiti isplatu svoje zarađene plaće od mizernih 700 KM. Umjesto toga, Džafić ju je krvnički pretukao, praktično na radnom mjestu. Djevojci su konstatirane teške tjelesne ozljede.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.