ISTRAGA U SARAJEVU

Ko je Dušanu Jovanoviću Gibi uplatio 15.000 eura

Policija traga za trećom osobom, jer se vjeruje da su Giba i Darko Dulović u Sarajevu imali pomagača

Srbijanci prevezeni u KPZ Zenica. Avaz

M. Aščić - E. Trako

22.9.2023

Općinski sud u Sarajevu prihvatio je prijedlog Tužilaštva KS da se uhapšenim državljanima Srbije Dušanu Jovanoviću Gibi i Darku Duloviću, koje su pripadnici MUP-a KS, u saradnji s Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA), uhapsili prije tri dana u „Sarajevo Toweru“, odredi jednomjesečni pritvor. Oni su prebačeni u pritvorsku jedinicu KPZ-a Zenica.

 Lažni dokumenti

Radi se o plaćenim ubicama iz Srbije, za koje je naknadno utvrđeno da ipak nisu bili na Interpolovoj potjernici te zemlje, i pored navoda da su tamo počinili više krivičnih djela.

Prema nezvaničnim informacijama "Avaza", Jovanović i Dulović su u Sarajevo došli kako bi likvidirali visokorangiranog pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo.

Ovaj policijski službenik godinama radi na Sky istragama, a i ranije su mu prijetili smrću. Sada se utvrđuje ko je naručio njegovu likvidaciju.

MUP KS zvanično, u izvještaju Tužilaštvu KS, navodi da su Jovanović i Dulović tokom hapšenja imali lažne dokumente i da se sumnjiče za krivotvorenje dokumentacije.

Međutim, istraga će pokazati zašto su oni bili u Sarajevu i zbog čega su unajmili stan u vrhu elitne zgrade „Sarajevo Tower“ te ko ih je u Sarajevu dočekao.

Saznajemo da se traga za trećom osobom, jer se vjeruje da su Srbijanci u Sarajevu imali pomagača.

Pritvor je određen zbog opasnosti od bijega, utjecaja na svjedoke, prikrivanja dokaza i ponavljanja krivičnog djela.

Posjeta klanu

Policijske agencije i Tužilaštvo BiH raspolažu pouzdanim informacijama da je Dušan Jovanović zvani Giba prije dolaska u BiH bio kod braće Pandrc, Miloša i Marka, koji su pripadnici klana narkobosa Darka Šarića u Srbiji.

Također, istražni organi u BiH vjeruju da je Jovanović s ortakom Darkom Dulovićem stigao u BiH da ubije inspektora koji je istraživao slučaj ubistva sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Giba je od izvjesnih osoba dobio 15.000 eura, odnosno 30.000 maraka, od čega je 10.000 eura ostavio supruzi, a pet je ponio u Sarajevo.

Blizak Belivuku

Giba se dovodi u vezu s Belivukovim klanom, ali i klanom vračarske kriminalne grupe. Mediji u Srbiji tvrde da je Giba godinama povezan i s trgovcem narkoticima Darkom Šarićem. Srbijanska štampa lani je pisala da je Giba čak planirao atentat na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u znak osvete zbog hapšenja Belivukove ekipe!Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.