OGORČENI POSTUPANJEM

Roditelji ubijenog Mehmeda Ramića uputili pismo glavnoj tužiteljici Sabini Sarajliji: Ne dozvolite potpisivanje sporazuma s ubicom

Izrugivanje dosadašnjem toku krivičnog postupka koji se bliži završetku

Za ubistvo Mehmeda Ramića optužen Amel Jašarević. Avaz

B. C.

17.10.2023

Roditelji ubijenog Mehmeda Ramića su putem advokata Senada Pećanina uputili pismo Sabini Sarajliji, glavnoj tužiteljici Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. 

Pismo prenosimo u cijelosti:  

- Poštovana glavna tužiteljice Sarajlija,

obraćamo Vam se u svojstvu roditelja ubijenog Mehmeda Ramića, a povodom krivičnog postupka koji se protiv njegovog ubice i pomagača vodi u Kantonalnom sudu u Sarajevu. Optužnicu pod oznakom T090KT173780 zastupa tužiteljica Jasminka Knežević.

Pregovori o priznavanju krivnje

Sa velikim šokom, bolom, razočaranošću i tugom informirani smo da tužiteljica Knežević pregovara sa punomoćnicima optuženih o uvjetima priznavanja krivnje za krivična djelo ubistva, pomaganja učinitelju nakon krivičnog djela, te neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, kao i nedozvoljenog držanja oružja i municije ili ekspolozivnih materija.

Prema informacijama kojima raspolažemo, kako od tužiteljice Knežević tako i iz drugih izvora, visina kazni o kojima se pregovara za počinioce ovih teških krivičnih djela predstavlja, ne samo zloupotrebu mogućnosti pregovaranja o krivnji, koju normira član 246 Zakona o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, već i izrugivanje dosadašnjem toku krivičnog postupka koji se bliži završetku, kao i dokazima - kako onima koje je tužiteljica Knežević već prezentirala tokom postupka, kao i onim dokazima koje nije prikupila, a koji su joj stajali na raspolaganju.

Ponuđena novčana naknada

Poštovana glavna tužiteljice Sarajlija, mi smo svjesni da nam nijedna kazna krivcima za ubistvo ne može vratiti našeg 26.-godišnjeg sina Mehmeda Ramića. No, sa najdubljim prezirom smo odbili višekratne ponude osoba koje su nas kontaktirale u ime optuženih da uz ponuđenu novčanu naknadu, kao roditelji ubijenog Mehmeda Ramića, odustanemo od traženja pravde i primjene zakona za ubistvo našeg sina. Jednako tako smatramo da niko, pa ni zastupnica Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, nema pravo nezakonito pregovarati o visini kazne na način koji vrijeđa sve najbliže našeg ubijenog sina, kako zbog težine i posljedica počinjenih krivičnih djela, tako ni zbog odnosa optuženih prema djelima koja su počinili.

Poštovana gospođo Sarajlija, molimo Vas da u skladu sa zakonom i ovlastima glavne tužiteljice spriječite još jedno nanošenje teške boli - kako nama, tako i porodici, prijateljima i komšijama našeg ubijenog sina Mehmeda - koje bi prouzoročio najavljeni postupak tužiteljice Knežević.

Roditelji Mehmeda Ramića, Nermina i Zulfo Ramić

po punomoćniku ( punomoć u prilogu)

Senadu Pećaninu, advokatu

Sarajevo, 17. 10. 2023.      

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.