DETALJI S ROČIŠTA

Nihad Bjelak na suđenju za ubistvo Mehmeda Ramića: Rekli su da sam ja sljedeći, vidjet ćemo ko će s kim izaći na kraj

Ramića su ubili jer se protivio da Ajdin Tabaković prodaje drogu za Jašarevića i Kabaša, kazao je Bjelak

Došli brojni Ramićevi prijatelji: Tužna godišnjica. Avaz

Piše: B. C.

12.12.2022

Mehmeda Ramića su ubili jer se protivio da Ajdin Tabaković prodaje drogu za Adela Kabaša i Amela Jašarevića. Tabaković je imao pošten posao, radio je kao dispečer u taksiju i nije trebalo da prodaje drogu za njih. Kabaš i Jašarević su vrbovali Tabakovića i prisiljavali ga da za njih prodaje drogu, kazao je danas Nihad Bjelak prijatelj ubijenog Mehmeda Ramića u nastavku suđenja Amelu Jašareviću optuženom da je zajedno s odbjeglim Adelom Kabašem 12. decembra prošle godine na Pofalićima ubio Ramića.

U ovom predmetu sudi se i Edvinu Imamoviću i Igoru Zuki za pomaganje učinitelju nakon počinjenog krivičnog djela. Oni se terete da su pomogli Kabašu u bijegu nakon ubistva.

Poznaje sve optužene

Tačno na godišnjicu ubistva Ramića, danas je je pred vijećem Kantonalnog suda u Sarajevu svjedočio njegov dobar prijatelj Nihad Bjelak koji je posljednji razgovarao sa Ramićem prije nego što će biti ubijen. Predvorje velike sudnice Kantonalnog suda bilo je prepuno Ramićevih prijatelja koji su došli da daju podršku ocu i majci ubijenog.

Nihad Bjelak je rekao da poznaje sve optužene, a da Jašarevića i Kabaša, za kojim je raspisana međunarodna potjernica, poznaje nekih 25 godina, jer su sve to njegove komšije sa Pofalića.

Mehmeda Ramića je poznavao od njegovog rođenja, jer su njihove kuće u istoj ulici udaljene stotinjak metara jedna od druge.

Odgovarajući na pitanja tužiteljice Jasminke Knežević, Bjelak je na početku kazao da je problem s optuženima počeo 8. decembra 2021. godine. Tog dana pozvao ga je Ramić da se sastanu u lokalu na Marindvoru da mu nešto ispriča. Tada mu je Ramić rekao da ga je Ajdin Tabaković uspio namamiti da dođe na parking da ga likvidiraju.

- Mehmed Ramić mi je ispričao da je u saobraćaju sreo Ajdina Tabakovića, koji nije htio da se zaustavi, već mu je rekao da ga prati i gdje on stane da će onda razgovarati. Mehmed je rekao da mu je bilo sumnjivo kada je Tabaković prvo išao na Skenderiju, a onda se vratio na Pofaliće, nekoga je užurbano zvao i zaustavio se na parkingu kod „Ramaglasa“. Kada su počeli pričati, za deset sekundi se pojavio Amel Jašarevuić s kapom na glavi i pištoljem u ruci. Rekao je Ramiću: "To ćeš sada sa mnom raspraviti, inače ću te ubiti. Sad ću te ovdje likvidirat, ne mislim te izranjavat, ubit ću te“- ispričao je je Bjelak.

On je kazao da je Ramić pokušao ući u automobil, ali da su mu se tada prepriječili Jarašarević, Kabaš i Murtović.

- Rekli su mu: "Sad si dobro prošao, sljedeći put ćeš dobiti metak u glavu“ – kazao je Bjelak.


Tražio da se sve zaustavi

Dodao je da je tu noć pokušavao dobiti Adela Kabaša, ali mu se nije javljao, tek ujutro mu je odgovorio na poruku. Bjelak je kazao da je tražio od Kabaša da se sve zaustavi da ne dođe do većih problema.

- Nije htio da se zaustavi, bili su uporni u izvršenju svoje namjere - konstatirao je Bjelak.

Svjedok je kazao da se na dan ubistva 12. decembra, sastao sa Ramićem koji ga je odvezao do kuće da uzme štap za bilijar. Bjelaka je potom odvezao u bilijar klub i rekao mu da ide na Grbavicu u šoping na čaj.

- Izašao je na raskrsnicu i izgubio život - konstatirao je Bjelak i dodao:

- Za ubistvo sam saznao tako što je jedan od drugova otvorio portal i prepoznali smo Ramićev Peugeot koji je vlasništvo njegove majke.

Bjelak je kazao da ga niko nije kontaktirao od optuženih, ali mu je jedan prijatelj rekao da mu je Imamović kazao da je on sljedeći.

- Osjećam se ugroženim. Strah me za ličnu i sigurnost moje porodice, ali vidjet ćemo ko će s kim izaći na kraj - kazao je Bjelak, a njegova izjava je izazvala buru oduševljenja među publikom u holu.

Odgovarajući na pitanja odbrane Amela Jašarevića, Bjelak je kazao da sa optuženima nije imao nikakvih razmirica sve do 8. decembra prošle godine. Ispričao je da je Mehmed bio sportista i da su ga se bojali. Bjelak je kazao da je znao da su Jašarević i Kabaš "pucači", te da je pokušao da izbalansira odnose da ne bi došlo do goreg.

Obraćao mu se sa Vi

I Amel Jašarević je imao pitanja za Bjelaka kojem se obraćao sa Vi.

- Zašto bi Vas neko likvidirao? Ko ste Vi, da bi Vas neko likvidirao? Ko ste vi – govorio je Jašarević što je publika u holu primila s negodovanjem ocijenivši da svojim pitanjima namjerno provocira.

Bjelak mu je odgovorio da je bio dobar prijatelj Mehmeda Ramića.

- Imamović je ispričao da je Kabaš prilikom bijega rekao: "Sad zbogom od problema. Sad moram završiti Nihada" - ispričao je Bjelak odbijajući da kaže ko je prijatelj koji mu je to rekao.

Odgovarajući na pitanja Imamovićevog branioca, Bjelak je kazao da Imamović nije imao sukob s Ramićem. Imamović je također reagirao, pitavši kao i Jašarević zašto bi neko njega ubio, na šta je Bjelak kazao da su njihovi odnosi zahladnili.

Nastavak suđenja zakazan je za 28. decembar kada će biti pozvana tri svjedoka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.