ISTOČNO SARAJEVO

Dvije osobe uhapšene: Transportovali 130 kilograma droge iz Crne Gore, Srbije i Slovenije u BiH

Dva lica su otkrivena putem aplikacija Sky i Anom

SIPA uhapsila dvije osobe. Facebook

N. H.

23.11.2023

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u okviru operativne akcije "Tranzit" na području Istočnog Sarajeva realizirali su pretrese stana i drugih prostora na pet lokacija. 

Tokom te akcije uhapšena su dva lica zbog osnova sumnje da su počinila krivična djela organizovani kriminal i neovlašten promet opojnih droga, koja su propisana Krivičnim zakonom BiH. 

Lica su sprovedena u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog, nakon čega su predata u dalju nadležnost Tužilaštva BiH.

- Za lica lišena slobode postoji osnov sumnje da su na područje Bosne i Hercegovine s područja Crne Gore, Republike Srbije i Republike Slovenije transportovali veću količinu opojne droge i to oko 121 kilogram opojne droge kanabis, kilogram opojne droge kokain, više od dva kilograma opojne droge heroin, pet kilograma prekursora za uvećanje mase opojne droge heroin, a sve s ciljem sticanja velike materijalne koristi, što je utvrđeno tokom rada na predmetu, prikupljanjem obavještajnih podataka i analizom kriptovanih aplikacija „SKY“ i „ANOM" -  navodi se u saopćenju.

Pretres je realizovan na osnovu usmenog naloga Suda Bosne i Hercegovina i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine a u saradnji s policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Kantona Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.