DOSJE

Trostruki ubica Anto Niče opasan po okolinu: Nožem iskasapio majku, brata i snahu

Majku Lucu izbo 35 puta, a potom je sačekao gluhonijeme brata Matka i snahu Sandru te ih usmrtio

Ubica Anto Niče. Avaz

30.11.2023

"Dnevni avaz“ u novom specijalnom prilogu "Dosje“ donosi priče o stravičnim zločinima počinjenim u Bosni i Hercegovini.

Anto Niče zločin je počinio 30. oktobra 2015. godine u selu Suhače kod Livna, nakon povratka iz zatvora, gdje je bio u jednomjesečnom pritvoru zbog porodičnog nasilja. Bio je osuđen na 30 dana zatvora, a inače je ovisnik o drogama koji je višestruko evidentiran zbog različitih (ne)djela

Došao autobusom

Tog kobnog dana u Livno je došao autobusom oko 16 sati, a

oko 19 sati bio je u porodičnoj kući.

Utvrđeno je da je s čak 35 uboda kuhinjskim nožem usmrtio majku Lucu (66), gluhonijemog brata Matka (46) usmrtio je s osam uboda, a njegovu suprugu Sandru (44), također gluhonijemu, izbo je šest puta i zatim pobjegao.

Kuća porodice Niče. Avaz

Majku je prvu ubio, a onda je sačekao dolazak brata i snahe. Ranjeni brat je preko ograde došao do komšija tražeći pomoć. Nesretni Matko je preminuo na putu do bolnice u Splitu.

Nakon stravičnog zločina Anto se dao u bijeg preko livade koja se nalazi prekoputa kuće porodice Niče. Dan poslije je nedaleko od kuće pronađen nož, a na njivama prema magistralnom pravcu ispod kuća na udaljenosti od 70-ak metara pronađene su tenisice, te na 120 – 130 metara i krvava majica.

Tukao majku

Anto se tek tri dana poslije bijega predao policiji u selu Komorani u blizini Livna, kazao je da se plašio da ne bude ubijen u potjeri.

Policija ispred kuće u kojoj se desio zločin. Avaz

Više puta je tukao majku, što su najčešće komšije prijavljivale policiji, jer ona nije smjela.

Smješten na Psihijatriji

- Iz nalaza i mišljenja tima vještaka, s prof. dr. Abdulahom Kučukalićem na čelu, odnosno iz njihovog zaključka, proizlazi da je kod optuženika uračunljivost u vrijeme izvršenja djela bila potpuno isključena, odnosno da je bio neuračunljiv, te da je, s obzirom na njegovo stanje i progresiju, opasan i za sebe i za okolinu i potrebno ga je smjestiti u zdravstvenu ustanovu - rečeno je iz Suda, nakon čega mu je određen prisilni smještaj na Psihijatriji na Sokocu.

Matko je, dok je još bio živ i ranjen, na svoj gluhonijemi način komšinici rekao "Ante", odnosno, otkrio ko je počinio zločin.

Sahrana troje ubijenih. Avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.