SARAJEVO

Uznemireni roditelji prijavili slučaj policiji: Muškarci u zelenom vozilu mamili djecu slatkišima

Nije utvrđeno da je bilo protupravnih radnji na štetu djece, naveli su iz MUP-a KS, ali da će biti izvršene dodatne provjere

MUP KS: Pripadnici PS Centar vršit će daljnje provjere. MUP KS

2.12.2023

Trojica sarajevskih osnovaca su prije nekoliko dana, pri povratku iz škole, doživjela neugodnost, kada ih je u Bolničkoj ulici, kod kapije UKC-a Sarajevo, nepoznati muškarac u zelenom vozilu dozivao da priđu, nudeći im bombone. 

Automobilom, u kojem je bio još jedan muškarac, krenuo je u rikverc za dječacima, a oni su u strahu pobjegli i sakrili se u haustor jedne od obližnjih zgrada.

Obavljen razgovor

Uznemireni roditelji isti dan su pozvali policiju, koja je izašla na lice mjesta, a potom su putem društvenih mreža upozorili druge roditelje.

Iz Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo potvrđeno je za “Avaz” da je slučaj prijavljen policiji 27. novembra.

- Dana 27. novembra oko 18 sati građanka je telefonom pozvala PU Centar i saopćila da "raspolaže informacijom da su u toku dana, oko 13 sati, u ulici Bolnička, na području općine Centar, nepoznati muškarci, u vozilu zelene boje, marke Seat ili Passat, nekoj grupi djece nepoznatog uzrasta nudili slatkiše, ali da djeca nisu uzela niti prilazila vozilu te da su se od njega udaljila" - naveli su za “Avaz” iz MUP-a KS.

Dodali su da su policajci u zajednici Policijske stanice Centar 30. novembra razgovarali s direktoricom Osnovne škole "Musa Ćazim Ćatić", koja se nalazi u blizini, u ulici Čekaluša. Saopćeno im je da se direktorici obratio roditelj jednog učenika, kazavši da je vidio prethodno opisanu situaciju.

Preventivne mjere

- Nadalje, direktorica je policijskim službenicima saopćila da je menadžment škole, putem Viber grupe, obavijestio roditelje o navedenom događaju, s ciljem da djeci skrenu pažnju da ne prilaze nepoznatim vozilima i osobama, te da ne uzimaju nepoznate predmete - navedeno je iz policije.

Policijski službenici PS Centar i policajci u zajednici su izvršili pregled užeg i šireg lokaliteta te nije utvrđeno da je bilo protupravnih radnji na štetu djece. Naveli su da će pripadnici PS Centar, u cilju preventivnih mjera, izvršiti dodatne provjere ovih navoda.

Provjeravaju se sva saznanja

- Podsjećamo da se kroz redovne svakodnevne aktivnosti policijskih službenika sva eventualna saznanja o mogućem vršenju krivičnih djela ili prekršaja u vezi s djecom i maloljetnicima, putem nadležnih organizacionih jedinica, provjeravaju, dokumentiraju, te sankcioniraju u skladu sa zakonom - naveli su iz MUP-a Kantona Sarajevo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.