UBISTVO POLICAJACA

Detalji s ročišta: U sudnici prikazan izrešetani Golf 7 u kojem su likvidirani Šehović i Vujinović

Saslušani dvojica vještaka i svjedok s Pala

Pucano na desnu stranu službenog Golfa. Avaz

18.12.2023

Saslušanjem dvojice vještaka i svjedoka danas je održan nastavak suđenja Savi Marinkoviću, Aleksandru Macanu i Marku Trifkoviću, optuženima za ubistvo pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 26. oktobra 2018. godine.

Brojni proboji

Sudski vještak Nermin Sarajlić, koji je obavio obdukciju tijela ubijenih policajaca, utvrdio je da su obojica policajaca imala strelne povrede glave. Kod Adisa Šehovića su u pitanju prostrelna rana glave te prostrelna rana desne nadlaktice. Kod Davora Vujinovića je utvrđena ustrelna rana na desnoj sljepoočnici, a vještak je iz njegovog mozga izvukao tri komadića metala. Vujinović je imao i sitnih rana na glavi i nosnici te ustrelne rane na čelu i desnoj šaci.

Bruno Franjić, šef Odsjeka za balistička i mehanoskopska vještačenja Centra za forenziku FUP-a, s timom vještaka, radio je balističko vještačenje vozila Golf 7 u kojem su izrešetani Šehović i Vujinović. Naredba Tužilaštva KS stigla je 6. novembra 2018. godine, a vještačenje vozila, kazao je Franjić, trajalo je punih sedam sati.

Navodeći svako pojedinačno oštećenje, Franjić je prikazivao u sudnici fotografije Golfa 7, te pravce kretanja projektila koji su pogađali vozilo. Prikazan je i kratki video policijskog vozila snimljenog prilikom vještačenja.

Prema ulaznim oštećenjima, na policijsko vozilo je pucano s njegove desne, suvozačeve strane, gdje se nalazio Vujinović, a gdje su se jasno ocrtavali proboji od metaka. Izlazna oštećenja bila su s lijeve strane. Na pitanje tužiteljice Aide Topalović, Franjić je kazao da je na vozilo ispaljeno najmanje 11 hitaca, a ostavio je mogućnosti da ih je bilo i više, odnosno, moguće da su neki ulijetali nakon što su razbijena stakla na desnim zadnjim vratima. Putanja kretanja projektila je većinom bila horizontalna. Također je utvrdio da je Golf 7 bio u pokretu kada je na njega pucano.

Odgovarajući na pitanje optuženog Save Marinkovića, Franjić je rekao da je na vozilo pucano kratkim rafalima od tri do pet metaka. Na pitanje advokata Duška Tomića, vještak je isključio mogućnost djelovanja pištolja. Franjić je, također, mišljenja da je osoba koja je pucala bila statična, odnosno da se nije pomjerala. Potvrdio je da je u pitanju bilo automatsko oružje. Vještak je pokazao da je ubica mogao da puca držeći oružje u visini kuka.

Oštećena metlica brisača

Franjić je vještačio i metlicu brisača za koju je utvrdio da pripada njemačkom proizvođaču SWF te da se ugrađuje u vozila više marki. Utvrdio je da su oštećenja na metlici brisača nastala djelovanjem zrna metka ispaljenog iz vatrenog oružja.

Svjedočio je i Vladimir Stevanović s Pala, koji je kazao da poznaje Marka Trifkovića jer su zajedno išli u školi. Kazao je da su se, inače, svi viđali na Palama u kafiću u koji su izlazili. Rekao je da je znao da mnogi s Pala koriste kriptovane telefone, ali da on ne zna da li su ga imala trojica optuženih. Nakon što mu je predočeno da je u izjavi datoj SIPA-i izjavio da je optužene viđao u kafiću “Omerta” 2018. godine i da su njih trojica koristila Sky aplikaciju i imali telefon Blackberry, Stevanović je kazao da to nije tačno. Rekao je da nije pročitao izjavu, već da ju je samo potpisao. Kazao je da je izjava već bila pripremljena. Potvrdio je Marinkovićevu konstataciju da “Macan preko deset godina nije bio u "Omerti", a zna se i zašto”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.