ODRŽANO ROČIŠTE

Suđenje za ubistvo Kenina Lukača u Sarajevu: Šta je Murtović izjavio u svojoj odbrani

Optuženi ispitivan o likvidaciji na Pofalićima

Odvođenje Asmira Murtovića u pritvor KPZ Zenica. B. Cerić

11.1.2024

- Moj brat je Adel Kabaš koji je osumnjičen za ubistvo Mehmeda Ramića. Ramići su naše komšije i prije svih ovih dešavanja bili smo s njima u dobrim odnosima. Između mene i njih nije bilo nesuglasica. Kenin Lukač je bio Ramićev prijatelj, bio je povučen i miran momak i s njim nije bilo problema - kazao je danas na početku svoje odbrane Asmir Murtović koji se zajedno sa Seadom Adilovićem i Vedadom Višnjićem tereti za ubistvo Kenina Lukača u januaru prošle godine na pofalićima.

Dobijao prijetnje

Murtović je kao i ostali optuženi pristao su da svjedoči u svoju odbranu, te kako nisu pod zakletvom, pojasnila je sutkinja Adisa Zahiragić, mogli su govoriti o svemu što smatraju da će im pomoći u odbrani pa i lagati.

Optuženi Murtović je odgovarajući na pitanja branioca Amira Hadžića ispričao da je nakon ubistva Ramića u decembru 2021. godine dobijao prijetnje od porodice i prijatelja ubijenog. Kazao je i da im je kuća kamenovana, te da im je Ramićev otac polomio kamere na kući. Optuženi je ispričao i da se odselio iz kuće kako bi izbjegao susrete s Ramićima.

- Dobio sam informaciju da je plaćeno da me izranjavaju iz osvete. Rečeno mi je ta da se pripazim - kazao je Murtović pri tome navodeći ime Ramićevog oca.

Deset dana prije ubistva Kenina Lukača, Murtovića je pozvao vlasnika jednog kafića i rekao mu je da je Lukač dolazio s pištoljem i raspitivao se za njega.

Tražio da uđe u vozilo

- To sam prijavio policiji. Oni su obavili informativni razgovor s Keninom. Policija mi je rekla da to više neće raditi - ispričao je Mutović .

Kobnog dana 20. januara 2022. godine opisao je susret s Keninom ispred restorana "Food Office" u Novoj Otoci kada je Kenin Lukač, pokazujući poštolj, tražio od njega da uđe u njegovo vozilo. Murtović je kazao da se prepao, te odbio da uđe u auto i vratio se restoran. O susretu je pričao s Adilovićem koji mu je kazao da ne ide kući sam i da će doći po njega.

O tome šta se dešavalo u ulici Ruđera Boškovića na Pofalićima i ko je prvi potegao pištolj nakon čega je ubijen Lukač, pročitajte sutra u printanom izdanju "Dnevnog avaza".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.