UBISTVO POLICAJACA

Detalji sa suđenja: Ko je dobijao prijetnje i kako je identificiran Žižanov Sky telefon

Odbrana optuženog Macana ukazala na njegovo priznanje

Bijeli Golf bio meta krađe. Avaz

6.2.2024

Saslušanjem dvojice vještaka danas je nastavljeno suđenje Savi Marinkoviću, Aleksandru Macanu i Marku Trifkoviću Žižanu, optuženima za ubistvo pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 26. oktobra 2018. godine.

Ivica Perović, vještak hemijske struke, zaposlen u FUP-u, kazao je da trag tamne boje pronađen na lici mjesta, nije autolak.

Gurali Golf do mjesta zločina

Perović je vještačio i tamni trag na zadnjem braniku bijelog Golfa 6 koji je u vrijeme ubistva bio predmet krađe. Utvrdio je da tamni trag ne predstavlja autolak, već trag autokita ispod površine boje i mogao je nastati djelovanjem sile na drugu površinu, moguće i sudarom.

Tužiteljica Aida Topalović je pojasnila da postoji tvrdnja da je dok se kretao, Seat Leon odgurao Golf.

Advokat Duško Tomić koji zastupa Aleksandra Macana nije imao pitanja za vještaka, ali je kazao da je njegov klijent opisao kako je provalio u bijeli Golf, hrvatskih oznaka.

- Moj klijen je sjeo u auto, tiskao ga je Žižan i tako su nastali ti tragovi na bijelom Golfu. Tu nema dileme i to je istina. Auto su gurali da ga odvedu na mjesto gdje se desio zločin - kazao je Tomić.

Perković je također kazao da trag na Golfu nije bilo moguće uporediti s tragovima Seats Leona, a za kojeg optužba tvrdi da su se optuženi njime dovezli na mjesto ubistva.

Inspektor SIPA-e Danijel Ilić radio je analizu mobitela Armina Olovčića koji je naknadno prijavio krađu Seata Leona.

Ilić je izvukao iz memorije telefona fotografije crnog Seata Leona koje su bile izbrisane. 

Prikazane fotografije Seata Leona

Fotografije slabog kvaliteta prikazane su i u sudnici. Također je utvrđena viber prepiska Olovčića s „policija auto“.

Tužiteljica Topalović je pojasnila da je Olovčič četiri dana nakon ubistva javio da mu je automobil ukraden i da je moguće da su počinitelji koristili njegovo vozilo.

Nakon što su na zahtjev odbrane Marka Trifkovića ponovo prikazane fotografije crnog Seata Leona, njegov branilac Dražen Zubak je konstatirao da su retrovizori i brave druge boje.

Na pitanje tužiteljice Topalović, Ilić je kazao da je u predmetima krađe automobila bilo slučajeva da se vozilo prefarba, na šta je Zubak reagirao, rekavši da su to hipotetička pitanja.

Advokat Tomić je i ovoga puta iznio komentar umjesto pitanja.

- Moj klijent tvrdi da je prikazano auto to auto. Istine radi, iako mi prijatelji odbrane prijete, moram reći, moj klijent tvrdi da je ovo auto bilo kada se desio zločin. Moj klijent se brani istinom- rekao je Tomić.

U drugom nalazu vještak Danijel Ilić je vještačio mobitele Anđe Klačar, Radmile Macan i Marijene Savčić- Macan, bake, majke i supruge optuženog Macana.

U mobitelu Radmile Macan, naveo je vještak, identificiran je Marko Trifkovića pod imenom Brus Li. Riječ je o Trifkovićevom telefonu koji ima Sky aplikaciju s kodnim imenom “Monako“. U komunikaciji je Aleksandar Macan zvao Trifkovića Brus Li.

Zabilježena je viber komunikacija između Marijane Savčić i Ane Kostović :“Sad sam se sjetila nisam poslala Markov broj“, „Sve prošlo“. Time je potvrđen broj telefona Marka Trifkovića na kojem je bila Sky aplikacija, s imenom „Monako“.

Sljedeći nastavak zakazan je 12. februar.

Značajan svjedok

Advokat Tomić je pitao za vozača bijelog Golfa, koji im je veoma značajan svjedok. Tužiteljica Topalović je kazala da se vozač Samir Sadiković nalazi u Zagrebu, a sudija Igor Todorović je pojasnio da mu je poslan poziv putem međunarodne pravne pomoći, ali dostava nije bila uspješna, jer svjedok nije bio na naznačenoj adresi.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.