UHAPŠEN PROŠLE GODINE

Apelacioni sud Crne Gore ukinuo rješenje Višeg suda o izručenju Do Kvona

Iz suda je saopšteno da odluku o izručenju Do Kvona ne može donijeti ministar pravde Andrej Milović

Do Kvon. Tanjug

H. J. I.

9.2.2024

Apelacioni sud Crne Gore uvažio je žalbu branilaca okrivljenog južnokorejskog državljanina Do Kvona, osumnjičenog za prevaru kriptovalutama, ukinuo rješenje Višeg suda i vratio predmet na ponovno odlučivanje prvostepenom sudu.

Iz suda je saopšteno da odluku o izručenju Do Kvona ne može donijeti ministar pravde Andrej Milović.

Ponovni postupak

U saopštenju objavljenom na sajtu suda navodi se da je Apelacioni sud ukinuo rješenje Višeg suda u Podgorici od 29. decembra prošle godine i predmet vratili prvostepenom sudu na ponovni postupak i odlučivanje.

Prvostepenim rješenjem Višeg suda utvrđeno je da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Do Kvona radi krivičnog gonjenja zbog više krivičnih djela po molbi Južne Koreje i molbi Sjedinjenih Američkih Država.

Odlučujući o žalbi branilaca okrivljenog, Vijeće Apelacionog suda je ocijenilo da je to rješenje zahvaćeno bitnim povredama odredaba krivičnog postupka ZKP-a, jer je, kako objašnjavaju, izreka rješenja nerazumljiva, rješenje nema razloga o odlučnim činjenicama, a dati razlozi su nejasni, što predstavlja razloge za njegovo ukidanje.

Partner izručen prošle sedmice

- Naime, prvostepeni sud nije imao u vidu da se u konkretnom slučaju radi o skraćenom postupku izručenja u kojem sud saglasno članu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, a ne ministar pravde za razliku od redovnog postupka, donosi odluku o izručenju. Također, konstatovano je da prvostepeni sud nije na nesumnjiv način utvrdio redoslijed prispjeća zamolnica Republike Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država, što je jedan od kriterijuma prilikom odlučivanja u smislu člana 26 navedenog zakona, u slučaju kada izručenje istog lica traži više država - navode iz Apelacionog suda.

Do Kvon i njegov poslovni partner uhapšeni su prošle godine na Aerodromu u Podgorici, kada su pokušali da napuste Crnu Goru, koristeći lažne pasoše.

Kako je ranije saopšteno, Do Kvonov partner je prošle sedmice izručen Seulu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.