CRNA GORA

Otkriven identitet skeleta pronađenih u Herceg Novom

Kako se navodi, obje osobe su identifikovane, a jedna od njih je iz Srbije

Obje osobe su identifikovane. Telegraf.rs

H. J. I.

14.2.2024

Uprava policije Crne Gore oglasila se povodom dva skeleta koji su pronađeni u Herceg Novom. Kako se navodi, obje osobe su identifikovane, a jedna od njih je iz Srbije.

- Policijskim službenicima Regionalnog centra bezbjednosti Jug, Odjeljenja bezbjednosti Herceg Novi, prijavljeno je 12. januara od strane jednog javnog izvršitelja da su prilikom uvođenja u posjed kupca u stan u Igalu pronašli skelet nepoznate osobe, a zatim i još jedan skelet koji je bio u fazi mumifikacije, neprepoznatljivog oblika, s ostacima kostiju - navodi se u saopštenju. 

Identifikovani ostaci

- Na licu mjesta izvršen je uviđaj u prisustvu medicinskog radnika Hitne medicinske pomoći koji je konstatovao smrt u odnosu na jedan skelet, koji je nakon izvršenog uviđaja, po nalogu višeg državnog tužioca, izuzet sa lica mjesta, dok su drugi mumificirani ostaci uklonjeni i premješteni od strane radnika pogrebnog preduzeća.

U daljim aktivnostima službenika Uprave policije pristupilo se identifikaciji nepoznatog skeleta, dok je putem međunarodne operativne policijske saradnje od strane organa za sprovođenje zakona Republike Srbije prijavljen nestanak jednog lica za koje je kasnije utvrđeno da se radi upravo o skeletu koji je pronađen u pomenutom stanu, a riječ je o M.A.

Nakon što su identifikovani posmrtni ostaci policijski službenici su preduzeli dalje potražne mjere i radnje u odnosu na drugo lice za koje je tokom kriminalističke obrade utvrđeno da je srodnik M.A. - dodaje se u saopštenju.

- Nakon analize cjelokupnog događaja i vršenja uviđajnih radnji od strane policijskih službenika zaključeno je da je radnik gradskog komunalnog preduzeća uklonio mumificirani skelet za koji je kasnije utvrđeno da se radi o licu M.I. i isti dislocirao na gradsku deponiju.

Detaljna pretraga deponije

Od strane policijskih službenika izvršena je detaljna pretraga navedene deponije kojom prilikom su pronađeni posmrtni ostaci skeleta u istom stanju, kojeg je radnik komunalnog preduzeća uklonio, te je skelet po nalogu tužioca u Višem državnom tužilaštvu dostavljen na vršenje sudsko-medicinske obdukcije.

Sveukupne aktivnosti nakon izvršene obdukcije u odnosu na oba skeleta rezultirale su utvrđivanjem uzroka smrti - da ista nije nastupila nasilnim putem.

Službenici Uprave policije utvrđuju okolnosti pod kojima je došlo do neprepoznavanja činjenica prilikom vršenja uviđaja na licu mjesta u odnosu na drugo lice (skelet), o čemu je obaviješten viši državni tužilac u Podgorici koji će se, nakon sprovedenog izviđaja, izjasniti da li je izvršeno neko krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti."

Također, sa svim navedenim činjenicama upoznati su službenici Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije, Ministarstva unutrašnjih poslova, u cilju utvrđivanja zakonitosti u postupanju policijskih službenika prilikom vršenja službenih mjera i radnji - zaključuje se u saopštenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.