NAPAD NAVIJAČA

Otac jednog od napadača na maloljetnika (16) u Sarajevu: Izražavam zgražanje i duboko saosjećam s majkom mladića

Ovakvi nemili događaji se trebaju nastrožije sankcionisati, rekao nam je otac

Redakciji portala "Avaza" javio se otac jednog od napadača. Facebook

28.2.2024

Nakon ispovijesti S. K., majke 16-godišnjaka kojeg je u četvrtak 22. februara na Ilidži brutalno zlostavljala grupa navijača Željezničara, redakciji portala „Avaza“ obratio se otac jednog od napadača.

Obraćanje oca jednog od Manijaka, a koji je također želio ostati anoniman, prenosimo u cijelosti.

Monstruozni čin maltretiranja

- Poštovani obraćam se anonimno, a u smislu kao otac od jednog mladića iz skupine TM 87 poznatiji kao Manijaci FK Željezničar. Kako sam tek nedavno saznao da je moj sin upleten u ovaj monstruozni čin maltretiranja maloljetnika od 16 godina iz suprotne navijačke grupe, izražavam zgražanje i duboko saosjećam s majkom mladića koji je pretrpio nasilje i sa njim samim - navodi na početku otac mladića.

- Ne znam sve pojedinosti vezane za ovaj događaj ali se nadam da će dalja istraga i postupak rasvijetliti sve okolnosti i činjenice. Ovim putem apelujem na sve roditelje da obrate pažnju na svoju djecu s kim su, u kojim krugovima se kreću i šta ta djeca misle i rade konkretno. Naime, više puta sam pokušao svog sina dok je bio maloljetnik uputiti u ispravnost postupaka i šta je to normalno navijanje za klub ali tu sam omanuo kao roditelj jer već u tim godinama dešavale su se te tučnjave kada jedna grupa Hordi zla uleti u tramvaj na Čengic Vili i redom izudaraju navijače. Tim putem su i mog sina tada kao maloljetnika od 16 godina pretukli nekoliko puta.

Ovakvi događaji se moraju spriječiti

- Poenta mog javljanja je da se ovakvi nemili događaji spriječe, a svi dosadašnji sankcionišu najstrožije u zakonskom i društvenom smislu jer ne daj Bože kako se ovakve stvari dešavaju sve češće, moglo bi doći i do situacija sa smrtnim ishodom. Zato apelujmo kao roditelji, kompletna zajednica i društvo, osudimo ovakva i slična ponašanja jer je minut do 12 . Hvala - naveo je ovaj otac.

Podsjećamo, zbog krivičnih djela protupravno lišenje slobode i nasilničko ponašanje, slobode je lišeno pet osoba, za koje je, nakon ispitivanja, postupajuća tužiteljica predložila mjere zabrane, a koje je Općinski sud prihvatio.

- Mjere podrazumijevaju obavezno javljanje nadležnoj policijskoj stanici jednom sedmično, zabrana sastanja osumnjičenih i međusobnog kontaktiranja te približavanja oštećenom, kao i zabrana posjećivanja sportskih takmičenja, odnosno utakmica. Istovremeno, u ovom slučaju nije bilo zakonskog osnova za predlaganje pritvora - saopćeno je za "Avaz" iz Tužilaštva Kantona Sarajevo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.