KANTONALNI SUD SARAJEVO

Detalji sa suđenja ubicama sarajevskih policajaca: Tužilaštvo uložilo originalne podatke Sky i Anom aplikacije

Marinković i Trifković ranije više puta osuđivani

Suđenje za ubistvo policajaca. Avaz

11.3.2024

Tužiteljice Kantonalnog stužilaštva u Sarajevu nastavile su s izvođenjem materijalnih dokaza na današnjem nastavku suđenja Savi Marinkoviću, Aleksandru Macanu i Marku Trifkoviću Žižanu, optuženima za ubistvo pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 26. oktobra 2018. godine na Alipašinom Polju.

Operatovne analize

Među brojnim materijalnim dokazima uložene su operativne analize pripadnika SIPA-e, a u vezi sa Sky aplikacijom. Također su u sudski spis uloženi originalni podaci Sky ecc dobiveni od suda u Parizu s originalnim DVD-om. Uloženi su i podaci Anom aplikacije dobiveni putem međunarodne pravne pomoći od SAD.

U sudnici su prikazane fotografije Passata i Golfa snimljenih na naplatnim kučicama u vrijeme kada su optuženi bili u Hercegovini i gdje je zabilježeno kretanje kriptovanog telefona sa Sky aplikacijom.

Tužiteljice su uložile i Izvode iz kaznene evidencije iz kojih se vidi da je Sava Marinković ranije osuđivan šest puta za razna krivična djela, te da je i Marko Trifković više puta osuđivan, dok Aleksandar Macan ranije nije osuđivan.

Nakon što je tužiteljica Šeila Heljić uložila dokaz nordijsko-skijaškog kluba koji se tiče Save Marinkovića, optuženi je prigovorio pitajući: “Kakve veze ima moj sportski život”. Tužiteljica Heljić je navela da se iz dokaza vidi sposobnost optuženog da rukuje oružjem i u ekstremnim uslovima. Na to je uslijedio odgovor Marinkovića: “Bavio sam se sportom, nisam bio u terorističkom kampu”.

Čitanje izjava

Odbrane su prigovorile da su službene zabilješke iz kojih su rezultirale operativne analize nezakonite. Tužiteljica Aida Topalović je ukazala da sadržaj zabilješki nije analiza, već izdvajanje relevantnih komunikacija.

Na narednom pretresu zakazanom za 19. mart tužiteljice će pročitati iskaze Mladena Samardžića i Samira Sadikovića koji je koristio bijeli Golf koji je bio meta krađe kobnog dana.

Tužiteljice će naknadno uložiti četiri izjave Aleksandra Macana, a nakon što je njegov branilac, advokat Duško Tomić potvrdio da će njegov klijent svjedočiti u svoju korist. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.