NEIZDRŽIVA SITUACIJA

Napadi pasa lutalica u Goraždu sve češća pojava: Žrtva i osmogodišnja djevojčica, porodica najavila tužbu

Napadi na građane postaju skoro svakodnevna pojava

Zahid i Ena Kadrić. Avaz

Alen Bajramovic

14.4.2024

Agresivni psi na ulicama grada postaju sve veći problem stanovnicima Goražda, jer postojeći azil za napuštene životinje nema dovoljan kapacitet. Napadi na građane postaju skoro svakodnevna pojava, ali najviše brige izazivaju oni u kojima su žrtve djeca, jer fizičke povrede će se zbrinuti a traume ostavljaju posljedice koje mogu biti trajne.

Posljednja žrtva napada je osmogodišnja učenica prvog razreda škole, koju je ispred zgrade u kojoj živi, u ulici Rabite bb, napao jedan od pasa lutalica.

Napad na djevojčicu. Avaz

- Otišao sam sa suprugom do prodavnice, a djeca su ostala ispred zgrade. Javili su mi da su je napali psi. Dok sam došao, dijete je komšija već odvezao u Urgentni centar. Povrede su lakše, vidi se ugriz, jutros ne može da ispravi nogu jer je boli mišić, a i istraumirano je pa smo zatražili nekoliko dana poštede od škole. Ena u školu više sama ne može ni ići – kaže za „Avaz“ Zahid Kadrić, djed povrijeđene djevojčice.

U ponedjeljak će se obratiti nadležnim gradskim inspekcijama, a porodica će podnijeti i tužbu protiv Gradske uprave. Samo u prošloj godini pokrenuto je šest sudskih postupaka zbog napada pasa, a broj tužbi u međuvremenu je postao višestruko veći.

Napadnuta djevojčica. Avaz

- Kamo puste sreće da do ovoga nije došlo, ali otići ću kod inspektora za okoliš da upozorim, a tužba ide sigurno. Ako stavite drvo na travu eto ih odmah da nalože da se drva sklonu, a oni pse neće da sklanjaju. Ovo je prevazišlo svaku mjeru. Ni odrasli više nisu sigurni u ovom kvartu, a kamoli djeca. Samo ovdje imamo oko 20 djece. Nedavno su napali ženu, neki dan se čovjek jedva odbranio, a po noći je vrlo teško samom čovjeku ući u zgradu ili iz zgrade izaći – dodaje Zahid Kadrić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.