O PUCNJAVI U SARAJEVU

Amir Pašić Faćo za SmartInfo: "Ovo je pokušaj likvidacije, iza svega stoji Ibro Miladin"

Ispaljeno je šest metaka, jedan me pogodio u glavu, a jedan samo deset centimetara od srca

Faćo: Ranjen u bašti hotela "Evropa". Screenshot / Avaz

SmartInfo

4.6.2024

"Jedan metak me pogodio samo deset centimetara od srca” – reakcija je Amira Pašića Faće nakon što smo ga upitali kako je uopšte preživio pokušaj ubistva. 

U nedjelju, pucnjava u centru Sarajeva, u bašti hotela Evropa – epilog: ranjavanje Amira Pašića, poznatijeg kao Faćo. Osumnjičenima za napad – Sulejman Jasika zvani Sule i Mustafa Mehičević zvani Mujke – određen jednomjesečni pritvor, prenosi "SmartInfo".

Na društvenoj mreži TikTok, na kojoj je u posljednje vrijeme aktivan, Amir Pašić Faćo iznosi informacije o vinovnicima podzemne scene u BiH, ali i regionu. Bolje upućeni tvrde kako je upravo Faćino javno iznošenje informacija, koje uključuje imena kriminalaca dobro poznatih sigurnosnim agencijama, kao i opisivanje događaja u kojima su navodno sudjelovali, upravo okidač brutalnog pokušaja njegove likvidacije u centru Sarajeva.

- Nema pogodaka u vitalne organe, preživio sam ovaj brutalan pokušaj likvidacije. Ispaljeno je šest metaka, jedan me pogodio u glavu, a jedan samo deset centimetara od srca. Čini mi se da sam slučajno preživio. Napadači su dobro poznati, ali važnije je ko je nalogodavac i ko je platio ubice - kaže Amir Pašić Faćo u razgovoru za "SmartInfo".

O tome šta je motiv i ko su nalogodavci pokušaja njegovog ubistva, Faćo odgovara direktno.

- Iza ovog napada stoji Ibro Miladin. On je i organizator i podstrekivač i finansijer. Ne znam koliko je novca ponudio, ali je platio Jasiku i Mehičevića. To su pravi kriminalci, a ne ja koji sam branio Sarajevo u ratu. Ne perem ja novac nego kompanija AD Monetize, to su milioni od kartela Tito i Dino - kaže Amir Pašić Faćo.

Ibro Miladin. Smartinfo

Vođa kartela Tito i Dino, Edin Gačanin u Bosnu i Hercegovinu doputovao je 17. septembra 2016. godine, a na Aerodromu ga je dočekao Gordan Memija kao i Ibro Miladin koji je kasnije postao specijalac, da bi potom otputovao u Dubai gdje je čuvao Edina Gačanina Tita.

Prema tvrdnjama Amira Pašića Faće, Ibro Miladin je nalogodavac i finansijer napadača, Jasike i Mehičevića.

Jasika i Mehičević

Za ovaj pokušaj likvidacije Pašića, uhapšeni su Sulejman Jasika i Mustafa Mehičević, a kojima je Kantonalni sud u Sarajevu odredio jednomjesečni pritvor. Ovaj dvojac je poznat policijskim službenicima od ranije, a u Sarajevu su poznati pod nadimcima Sule i Mujke.

Sulejman Jasika zaposlen kao vatrogasac

Sulejman Jasika, poznatiji kao Sule, ovdašnjoj policiji je poznat po činjenju krivičnih djela. Istraživanjem smo došli do informacija da je Sulejman Jasika, zvani Sule, trenutno zaposlenik Kantonalne uprave civilne zaštite Sarajevo na radnom mjestu – vatrogasac. 

Jasika je zaposlen na neodređeno radno vijeme počevši od 22. maja 2023. godine. Zanimljiv je i podatak da je vozač skupocjenih automobila dok je njegova osnovna plata 858 konvertibilnih maraka.

Jasika zaposlen kao vatrogasac. Screenshot

Jasika se dovodi u blisku vezu sa Dženanom Brkanićem, aktuelnim direktorom Kantonalne uprave civilne zaštite Sarajevo, na neformalnim poslovima kao njegov pratitelj. 

Naime, kontaktirali smo Brkanića u vezi sa provjerom navoda o zaposlenju Sulejmana Jasike u Kantonalnoj upravi civilne zaštite Sarajevo, no kada smo rekli koje informacije nas zanimaju, Brkanić je završio razgovor sa konstatacijom da se trenutno ne nalazi u Bosni i Hercegovini. Potvrdu da je Sulejman Jasika, koji je uhapšen kao napadač na Amira Pašića Faću, njihov uposlenik, dobili smo u Upravi Kantonalne uprave civilne zaštite Sarajevo, piše "SmartInfo".

Ko je Mehičević?

Mustafa Mehičević, jedan od dvojice napadača na Amira Pašića Faću, bio je dio grupe koja je 2016. čuvala Edina Gačanina Tita.

Mustafa Mehičević i Ibro Miladin. Smartinfo

Mehičevića su tada angažirali Ibro Miladin i sarajevski biznismen, Gordan Memija, koji je tada bio domaćin vođi moćnog narko kartela Tito i Dino. Još tada, Mustafa Mehičević je bio osuđeni ubica. On je, naime, 2007. godine osuđen na 10 godina zatvora zbog ubistva Almira Hadžiomerovića. 

Mustafa Mehičević je dugogodišnji prijatelj Ibrahima Miladina i Gordana Memije. Mehičević je, kako saznajemo, i nedavno bio akter pucnjave, kada je Ibro Miladin, štiteći Boška Jerkovića, još jednog saradnika Edina Gačanina Tita, u junu prošle godine, skoro na istom mjestu gdje je sada ranjen Amir Pašić Faćo, ranio drugog sarajevskog kriminalca, Timura Keketovića.

- Nemam straha od ovih kriminalaca, sve se u ovom gradu zna, ko stoji iza napada, ko su napadači i ko su glavni kriminalci. Ja sam branio Sarajevo, imam pištolj, ali on nije za obračune već sa ličnu zaštitu. Sigurnosne agencije se trebaju pozabaviti borbom protiv kriminala. Ja to nisam – kaže Faćo.

Kakva je veza nalogodavaca, izvršitelja, direktora javnih preduzeća, politike i pojedinaca iz kriminalnog miljea – ova priča ima nastavke koje ćemo uskoro objavljivati. Nastavit će se…, piše "SmartInfo".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.