KRIMINAL

Treba li mijenjati Zakon o izvršenju kaznenih sankcija: Robijaši divljaju na dopustu

Elvis Selimović, koji je izašao iz zatvora za vikend, pucao u tuzlanskom naselju Miladije te vozilom oštetio drugi automobil

Specijalci uhvatili Selimovića. Avaz

B. Cerić - A. Bajramović

10.6.2024

Elvis Selimović (42), odranije poznat policiji, u subotu je u Tuzli napravio haos, nakon čega je na ulice Tuzle izašla specijalna policija MUP-a Tuzlanskog kantona i uhapsila ga. Ovaj poznati kriminalac služi zatvorsku kaznu, a na slobodi se našao jer je dobio dopust tokom vikenda.

Pucao iz pištolja

Selimović je pucao iz pištolja u Miladijama, potom je vozilom kojim je upravljao slupao drugi automobil, da bi na kraju pobjegao s lica mjesta. Pokrenuta je potraga za njim, a policijske sirene odzvanjale su Tuzlom. Policija je pretresala vozila, dok je kompletan grad bio blokiran.

Šerak: Dva puta bio u bijegu. Avaz

Kako je „Avaz“ pisao, potraga za Selimovićem trajala je nekoliko sati. Automobil je parkirao na benzinskoj pumpi „Petrol“, odakle se zaputio pješice. Selimović je, kako saznajemo, pokušao da se sakrije u žbunje, ali su ga specijalci pronašli.

- Policijska stanica Zapad Policijske uprave Tuzla je 8. juna u 19.45 sati zaprimila više prijava građana iz naselja Miladije u Tuzli, u kojima se ukazivalo da je jedna osoba iz istog naselja, na različite načine, pa čak i upravljajući vozilom, (kojom prilikom je oštećeno jedno vozilo), uznemirila građane. U vezi s tim, policijski službenici Uprave policije MUP-a Tuzlanskog kantona su, poduzimajući određene mjere i radnje, identificirali osobu koja se dovodi u vezu s ovim događajem, a radi se o E. S. (42) iz Tuzle - navela je u saopćenju Adnana Sprečić, portparol MUP-a Tuzlanskog kantona.

Mican: Dvostruki ubica. Facebook

Dodala je da će uhapšeni nakon kriminalističke obrade biti predat postupajućem tužiocu Tužilaštva TK na daljnje nadležno postupanje.

Specijalci su Selimovića pronašli u 22.45 sati u neposrednoj blizini željezničke pruge. U trenutku kada je privođen zbog nasilničkog ponašanja na sebi nije imao odjeću.

Imaju pogodnosti

Ovo nije prvi slučaj da osuđenici tokom vikenda prave belaje, a među njima su i dobro poznati Adnan Šerak te dvostruki ubica Aleksandar Mican.

Prema Zakonu o izvršenju kaznenih sankcija FBiH i BiH, zatvorenici imaju pravo na korištenje vanzavodskih pogodnosti, među kojima su i dopusti za vikend, pa čak i godišnji odmori. Kada koristi dopust, osuđenik ima obavezu da se javlja u policijsku stanicu. On na dopustu praktično može raditi šta hoće, ali ne smije doći ponovo u sukob sa zakonom. Osnovni uvjet za dopust je primjereno ponašanje i procjena rizika, odnosno postoji li opasnost da bi mogao nešto uraditi ukoliko se nađe na slobodi.

Shodno ranijim slučajevima i ovom posljednjem, postavlja se pitanje je li potrebno mijenjati postojeći zakon, odnosno pooštriti ga.

Selimović je privođen i 2011. godine, zajedno s bratom, zbog prodaje droge.

Slučaj Adnana Šeraka

Adnanu Šeraku je 2018. godine Kantonalni sud u Sarajevu odobrio jednomjesečni prekid izdržavanja jedinstvene zatvorske kazne od devet i po godina u KPZ-u Zenica, na koju je osuđen zbog dvostrukog pokušaja ubistva, kako bi roditeljima pomogao da cijepaju drva. Nije se vratio u zatvor 22. oktobra 2019., kada je trebao, te je nakon potrage 25. novembra uhapšen u kafiću. Također, 2012. godine je pušten zbog prekida izdržavanja kazne i tada je ranjen u pucnjavi. Nakon toga je bio više od dva mjeseca u bijegu.

Dvostruki ubica se nije vratio s dopusta

Dvostruki ubica Aleksandar Mican uhapšen je u Zenici 15. septembra 2023., a nakon što se nije vratio u KPZ Zenica s dopusta. Mican je 2004. godine ubio Senada Lepiricu iz Bugojna i Adema Ćatića, radnike firme „IT Computers“, u stanu koji je unajmio u naselju Mojmilo, a zatim od njih uzeo pet laptopa. Osuđen je na 25 godina zatvora, a iza zidina Kaznenopopravnog zavoda u Zenici robija već 19 godina.

Izmjenama propisa prekinuti zloupotrebe

Pojavi da osuđenici na dopustu čine nova krivična djela institucije očito ne posvećuju dovoljno pažnje, kaže profesor Fakulteta za kriminalistiku i sigurnosne studije UNSA-e Armin Kržalić. On upozorava da se jedan takav slučaj može tolerirati, jer svako ima pravo da pogriješi.

- Ali kada se to dešava iz godine u godinu, a vi se držite svoje kaznene politike i normativnog okvira, ne radite analizu i ne predložite rješenje kako se to više ne bi ponavljalo, onda nam praktično institucije šalju poruku da im i odgovara takvo stanje. Ako vidimo da se mjera dopusta zloupotrebljava, takva se praksa mora prekinuti. Imamo institucije koje su zadužene da uoče probleme i predlože zakonodavcu da se to promijeni, ali odgovorne osobe ne znaju šta je njihov posao, neće da se miješaju u svoj posao ili je u pitanju “bašmebrigizam”. Postoje mehanizmi, ali pitanje je da li se želi nešto popraviti - kaže Kržalić.

Kržalić: Postoje mehanizmi. Avaz

Delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH iz Tuzle Slađan Ilić smatra da je potrebno dobiti podatke koliko osuđenika na ovaj način zloupotrebljava pogodnosti iz Zakona o izvršenju krivičnih sankcija.

- Potrebno je dobiti i stav resornog ministarstva kako to u praksi funkcioniše, pa ako su to stvari koje se često ponavljaju, eventualno predložiti neke izmjene zakonske regulative - dodaje Ilić.

Ilić: Potrebni podaci. Facebook

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.