DIJASPORA

Prvi bajram-namaz u svojoj džamiji

Vrijedni Bošnjaci iz Majnca

B. S. B.

4.10.2014

Predstojeći Kurban-bajram s posebnim nestrpljenjem očekuju Bošnjaci iz njemačkog Majnca. U Islamskom kulturnom centru Bošnjaka, koji je u izgradnji, iako još nisu okončani radovi na džamiji, ove godine bit će klanjan prvi bajram-namaz.

Na impozantnom objektu, čiju su gradnju otpočele vrijedne džematlije predvođene imamom Halilom Makićem, privode se kraju grubi radovi, a u prethodnom periodu ni konstantna kiša ih nije omela.

- U sreći i veselju privodimo kraju grube radove na objektu i, ako Bog da, 4. oktobra u novim prostorijama klanjat ćemo bajram-namaz. Sredstva za okončanje radova i opremanje prostorija nemamo, ali nam donacije naših džematlija i onih iz susjednih mjesta polako pristižu. Nadam se da ćemo se u potpuno opremljene prostorije useliti do narednog ramazana. Do sada učinjenim, hvala Allahu, prezadovoljni smo. Ni sami nismo očekivali da će radovi teći ovim tempom. A i odziv donatora i radnika za svaku je pohvalu - kaže nam ef. Makić.

S obzirom na to da objekt polako dobiva konačne vizure, brojne džematlije koje učestvuju u gradnji ne kriju ogromnu sreću. Kako kažu mnogi od njih, ovo im je najznačajniji životni projekt.

- Oživljavamo snove generacija prije nas – kazali su nam kratko, jer smo ih zatekli dok su nalijevali tone betona u čvrstu, završnu ploču.

Sa džamije pogledat je lijepo

Uprkos velikom poslu, radnici nađu vremena i da zapjevaju, a sevdalinka „Sa Igmana pogledat je lijepo...“ u njihovoj izvedbi dobila je sasvim novi tekst, pa su stihovi „Sa džamije pogledat je lijepo, gdje se Rajna razlijeva daleko...“ svojevrsni hit među majstorima.

dzamija-majnc-5

Radovi se izvode ubrzano

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.