DIJASPORA

Tradicionalne igre i pjesme veza s domovinom

Festival okupio brojne folklorne grupe i društva iz zemalja Evropske unije

Izvođači priredili odličan program za brojne posjetioce

E. CRNKIĆ

19.12.2018

Sportsko i kulturno-umjetničko društvo „Zlatni ljiljani” iz austrijskog Inzbruka i ove je godine organiziralo Festival folklornog stvaralaštva. Deseto izdanje ovog festival okupilo je brojne folklorne grupe i društva iz zemalja Evropske unije koji su prezentirali tradicionalne igre i pjesme. Smotra folklora kojom se i van domovine njeguje naša kulturna baština održana je u sali Vaz Hafen, uz veliki broj posjetilaca.

Njeguju kulturnu baštinu naše domovine

- Još jedno prelijepo druženje je iza nas. Ljiljani su bili na visini zadatka, kao i svaki put do sada. Bez članova SKUD-a „Zlatni ljiljani“, naših prijatelja i sponzora bilo bi nemoguće organizirati jedan ovakav događaj. Naši članovi su dali sve od sebe da nam druženje protekne uredno i bez ikakvih problema - kazao je Dževad Husaković, predsjednik i koreograf u SKUD „Zlatni ljiljani“ iz Inzbruka.

„Zlatni ljiljani” u februaru iduće godine proslavit će 10. godišnjicu postojanja. Njihovo društvo s vremenom je postalo prepoznatljivo zvučno ime u Tirolu, cijeloj Austriji, a za njih se čulo i širom Evrope kroz brojna gostovanja i nastupe na brojnim susretima bh. dijaspore.

Nastupili i mali folkloraši

Tokom jedne godine znali su imati i po 40 nastupa, a jedan od najdražih nastupa im je, kako kažu, onaj na poluvremenu utakmice BiH - Egipat, pred skoro 14.000 gledalaca. Više od 100 članova zajedno s koreografom Dževadom Husakovićem nastoji među bh. omladinom u dijaspori sačuvati vrlo bitnu vezu s domovinom, i to kroz igru i pjesmu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.