NOVITETI I KREATIVNOST

Autor Damir Bašić za "Dnevni avaz": Društvena igrica "Memopolis" osvaja Njemačku

Sa suprugom Eminom pokrenuo "Sheez Games". Od ideje do proizvodnje prošlo više od sedam godina

Damir i Emina: Udružili snage i u poslovnom svijetu. Avaz

Nerma Ajnadžić

22.2.2024

Tim kreativaca iz Bosne i Hercegovine, s Damirom Bašićem na čelu, predstavio je "Sheez Games”, novo ime na sceni društvenih igara, a njihova prva igra je “Memopolis”. Bašić, arhitekta iz Sarajeva s prebivalištem u Kelnu, autor je igrice, ali sam ne bi uspio. Udružio je snage sa suprugom Eminom, koja radi logistički dio posla.

Najveći gradovi

Bašić je za “Avaz” objasnio šta je ustvari “Memopolis” i kako su se počeli baviti dizajniranjem društvenih igara. Igra ima 36 različitih kartica s motivima iz šest najvećih njemačkih gradova: Berlin, Hamburg, Minhen, Keln, Frankfurt i Štutgart. Cilj je da se nađu dva različita motiva iz jednog grada.

Igrica, kao i cijeli koncept “Sheez Gamesa”, ustvari je spoj više ideja nastalih iz želje da se napravi nešto korisno i zabavno, ali i “opipljivo”.

- Od onog jednostavnog: “E, šta misliš da ima jedna igra gdje…”, do proizvodnje igre prošlo je više od sedam godina. Pauze između koraka su bile puno duže nego što smo htjeli, ali nismo ni morali završiti u određenom roku. Sad kad smo izbacili igru, već je dosta drugačije. Sada ćemo sve potrebne korake morati raditi puno brže - rekao je Bašić.

"Memopolis“ osmislio kreativni tim iz BiH - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Otkrio nam je da je plan da rade razne verzije “Memopolisa”, a da će od marta ova igrica biti dostupna i u BiH, dok se putem stranice www.sheezgames.com trenutno može kupiti u zemljama EU.

Ko je staložen

Dodao je da će tek vidjeti hoće li zaraditi “neki dinar”. A o saradnji sa suprugom Eminom kaže:

- Ona je staložena i gleda kako da što manje troši na bilo šta vezano za cijeli projekt. Ja bih odmah rasprodao sve u kući ako treba ili digao veliki kredit. Eto, pa ćemo se valjda naći negdje u sredini.

Na „Memopolisu“ su radili i Sandin Međedović iz „Studija 10“, koji potpisuje dizajn kartica, i Goran Lizdek, koji je bio zadužen za brendiranje „Sheez Gamesa“ i kutiju „Memopolisa“.

Sada će ići sporije

- Njemačka je u EU i to je glavna razlika. Između zemalja EU ne postoji carina. Mi smo “Memopolis” proizveli u Češkoj i, kao proizvod EU, stigao je do nas u Keln kao da je proizveden u Njemačkoj, bez ikakvih komplikacija. Razlika je i u tome što Nijemci puno više vole igrati društvene igre od nas, pa je logičnije ovdje napraviti ovakvo nešto. S druge strane, poslovno gledano, u Njemačkoj poznajemo vrlo malo ljudi, pa će sve od ovog trenutka možda ići i sporije nego što bi išlo da smo “Memopolis” napravili u BiH - kazao je Bašić.

Sheez Games je nešto što radimo uz svoje „prave“ poslove, pa ćemo vidjeti hoćemo li se ikada moći 100 posto fokusirati na „Sheez Games“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.