BELGIJA

Bosanka osvojila drugi mandat u Briselskom parlamentu: Leila Agić ponos bh. zajednice

Njena majka je iz Modriče, otac iz Vučkovaca kod Gradačca, a Leila je rođena u Briselu 1995. godine

Agić: Mlada se uključila u politiku. Facebook

Alen Bajramovic

prije 7 dana

Bosanka Leila Agić, članica Socijalističke partije Belgije, osvojila je i drugi mandat u Briselskom parlamentu. Podršku koju je dobila na izborima u nedjelju doživljava kao potvrdu da je ono što je radila kao zastupnica regionalnog parlamenta bilo dobro za građane.

Ponovila rezultat

- Drago mi je i što je moja stranka, u kontekstu kad desnica jača u cijeloj Evropi, zadržala svoju poziciju i ponovila rezultat od prije pet godina. Iako je, zbog pada zelenih, desnica pobijedila, mi imamo iste rezultate, što je za nas uspjeh. Drago mi je što ću nastaviti svoj posao i drago mi je što sam, barem mislim, ponos naše zajednice koja živi u Briselu. Bitno mi je pokazati mlađim generacijama da i mi možemo ostvariti uspjeh i na političkom planu - kazala je Agić za “Avaz”.

Njena majka je iz Modriče, otac iz Vučkovaca kod Gradačca, a Leila je rođena u Briselu 1995. godine. Da će politika biti ono čime će se baviti, dalo se naslutiti još u djetinjstvu.

- Uvijek sam bila zainteresirana za sve što se dešava oko mene. I kao dijete, više sam voljela slušati o čemu razgovaraju stariji nego igrati se s djecom. Vrlo mlada sam se uključila u politiku, s 18 u svoju stranku, postala sam predsjednica mladih Socijalističke partije, s 23 godine ušla sam u Općinsko vijeće Molenbeka, jedne od briselskih općina, a godinu kasnije i u Briselski parlament - priča nam Leila.

Ljudska prava

Kao zastupnica izborila se za važne odluke, koje se odnose na mobilnost u gradu, ljudska prava, a na njenu inicijativu prvi put je osnovana i parlamentarna komisija za prava žena. Ponosna je što je u posljednjih pet godina postala i majka male Aide.

- Evropa ide udesno. Poslije kriza uvijek se igra na strah i mislim da se to ponovo vraća i na Balkan. Nemam vremena pratiti sva dešavanja u BiH, ali Rezolucija o genocidu u Srebrenici mi je bila bitna. Uvijek mi je bilo teško da vidim da mi ovdje u Belgiji 11. jula obilježavamo godišnjicu i nosimo „Cvijet Srebrenice“, a u Bosni se to ne obilježava na cijeloj njenoj teritoriji - kaže Leila Agić.

Istina i pravda

Leila Agić istakla je kako je žalosno da smo, 30 godina poslije rata, još u takvoj situaciji.

- Zato dajem punu podršku predsjedavajućem Predsjedništva BiH Denisu Bećiroviću, koji je prije nekoliko sedmica bio ovdje. Mislim da njegova pozicija nije laka, ali da se treba nastaviti boriti za istinu i pravdu - dodala je Agić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.