GLOBUS

Napad u Rusiji: Krivac 23-godišnji mladić iz Kirgistana, policija pronašla još jednu bombu

4.4.2017

Za eksploziju u vozu metroa u Sankt Peterburgu, u kojoj je poginulo 11 ljudi, a povrijeđeno 45, odgovoran je bombaš samoubica povezan s radikalnim islamistima, izvijestila je ruska agencija Interfax pozivajući se na izvore bliske istrazi.

Kako prenosi AFP radi se o Akbarjon Djalilovu, rođenom 1995. godine u Kirgistanu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je bio u posjeti Sankt Peterburgu kada se dogodio napad, obišao je navečer mjesto eksplozije i položio buket cvijeća kod ulaza u stanicu metroa.

Vijeće sigurnosti UN-a osudilo je "barbarski kukavički teroristički napad" u Sankt Peterburgu te zatražilo da se počinitelji zločina izvedu pred lice pravde, a američka ambasadorica pri UN-u Nikki Haley poručila je da će "SAD podržati Rusiju u borbi protiv ekstremista koji nastavljaju besmislene napade na nevine ljude".

Ruski državni protuteroristički odbor priopćio je kako je još jedna eksplozivna naprava pronađena na različitoj postaji metroa, sakrivena ispod aparata za gašenje požara, no da je uklonjena.

Rusija je u prošlosti bila meta mnogobrojnih bombaških napada koji su često ciljali na javni prijevoz. Za većinu njih okrivljeni su pobunjenici iz ruskog područja sjevernog Kavkaza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.