GLOBUS

Kako je veseli dječak postao najopasniji čovjek na planeti: Ovo je priča Kim Džong Una

Avaz.ba

3.9.2017

Sjeverna Koreja provela je u nedjelju šesti po redu i najsnažniji do sada nuklearni pokus, a njezin vođa Kim Džong un (Kim Jong Un), jedan od najmlađih šefova država na svijetu, uživa apsolutnu moć i raspolaže s razornim naoružanjem, uključujući i upravo testiranu hidrogensku bombu, javljaju svjetske agencije i ističu da je detoniranje H-bombe označilo dramatičnu eskalaciju napetosti između izolirane komunističke zemlje i SAD-a te njegovih saveznika.

Pjongjang je saopćio da je testiranje hidrogenske bombe koje je naredio sjevernokorejski čelnik Kim Džong Un bilo "savršeno uspješno" i predstavlja "važan" korak u dovršavanju programa nuklearnog naoružanja.

Ta je potvrda došla nakon što su međunarodne seizmičke agencije zabilježile umjetno izazvani potres u blizini već znane lokacije u Sjevernoj Koreji za provođenje nuklearnih pokusa. Japanski i južnokorejski dužnosnici su objavili da je potres bio 10 puta snažniji od podrhtavanja tla zabilježenog nakon posljednjeg sjevernokorejskog nuklearnog pokusa prije godinu dana.

Kim Džong-un je do sada pokazao da se uopće ne obazire na upozorenja i pozive međunarodne zajednice, a potpuno ignoriše ekonomske sankcije, kao uostalom i prijetnje američkog predsjednika Donalda Trampa mogućim vojnim udarima, ističe AFP.

Nakon što je krajem decembra 2011. naslijedio svog oca Kin Jong-Ila, imao je nekih 20-ak godina (njegov tačan datum rođenja nije poznat) i iako su ga stručnjaci ocijenili ranjivim i bez iskustva i podložnog manipulaciji od strane iskusnije "stare garde", ubrzo se pokazao kao vrlo nesmiljen i učinkovit u gušenju bilo kakvih disonantnih tonova.

AFP podsjeća da je 2013. smaknuo svog vrlo uticajnog ujaka Jang Song-Thaeka zbog navodne izdaje. Također se vjeruje da stoji iza spektakularnog atentata na svog polubrata Kim Jong-Nama u februaru u Maleziji. Nakon smaknuća ujaka proveo je čistku i riješio se nekoliko najviših državnih dužnosnika, a potom je 2016. zasjeo na čelo Povjerenstva za državne poslove i stekao apsolutnu vlast.

Jednako tako je pokazao da je u stanju odmaknuti se od Kine, jedinog saveznika Pjongjanga koji ima težinu i važnost. Uostalom, još uvijek nije posjetio svoje komšije kako bi se sastao s predsjednikom Xi Jinpingom.

Kim Jong-un je sin treće supruge njegovog oca, Ko Yong-Hi, korejske plesačice rođene u Japanu koja je 2004. preminula od raka. Školovao se dijelom u Švicarskoj, a profesori i đaci ga se sjećaju kao plahog dječaka koji je volio skijanje i filmove Jean-Claudea Van Damma.

U intervjuu za Washington Post, njegova tetka Ko Yong-Suk, koja je prebjegla 1998., opisala ga je kao kolerika koji nije imao nikakvog strpljenja niti tolerancije prema ikome.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.