GLOBUS

Trampov zet registriran kao žena

Avaz.ba

28.9.2017

Zet Donalda Trampa (Trump) Džared Kušner (Jared Kushner) osam je godina u biračkom popisu registriran kao žena, pokazuju podaci izborne komisije u Njujorku. 

Uz njegovo ime u rubrici spol stoji "žena", objavio je internet portal Wired. 

Priložene fotografije popisa sugeriraju da je Kušner visoki savjetnik svog punca i američkog predsjednika, registriran u novembru 2009. 

Nije jasno kako je došlo do greške 

Bivši trgovac nekretninama nije komentirao te navode, pa nije jasno kako je došlo do greške. To ne znači da je varao na izborima, budući da to podrazumijeva namjerno davanje lažnih informacija.

Tramp je nakon predsjedničkih izbora 2016. na tweeteru objavio da su "nezakonito glasali milioni ljudi", no za to nije ponudio nikakve dokaze. 

Predsjednik je dobio većinu elektorskih glasova, ali mu je glas dalo 2,86 miliona birača manje nego demokratskoj protukandidatkinji Hilari Klinton (Hillary Clinton).

Predsjednik je čak osnovao savjetodavnu komisiju koja bi trebalo istražiti navodne izborne prevare, no najmanje 20 saveznih država odbilo mu je dati popise birača, uključujući njihova imena i adrese.

To nije prvi put da je Kušner krivo ispunio svoje podatke. CBS je u julu objavio da je tri puta ispunjavao formular za sigurnosnu provjeru. 
 

Do najnovijeg slučaja dolazi samo nekoliko dana pošto se saznalo da su Kušner i njegova supruga Ivanka u svom radu u Bijeloj kući koristili privatnu elektroničku poštu u službene svrhe.

Stvar je tim zanimljivija kada se zna da je Tramp u kampanji neprestano napadao Hilari Klinton da se osobnim e-mailom služila dok je bila državna tajnica.

 The New York Times je objavio da se najmanje šest Trampovih bliskih saradnika koristilo privatnim adresama elektroničke pošte kako bi razgovarali o temama vezanim uz Bijelu kuću, prenosi Index.hr. 
 

Radi se još o Stivu Banonu (Steve Bannon), bivšem glavnom strategu Bijele kuće, Rinsu Pribusu (Reince Priebus), bivšem šefu osoblja, te savjetnicima Geriju Konu (Garyju Cohnu) i Stefenu Mileru (Stephenu Milleru). 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.