GLOBUS

O'Džej Simpson sljedeće sedmice izlazi iz zatvora!

Avaz.ba

29.9.2017

Bivša zvijezda američkog fudbala i glumac O'Džej Simpson (O. J. Simpson), koji sada ima 70 godina, odslužio je minimum od 33-godišnje kazne na koju je 2008. osuđen zbog oružane pljačke u jednom hotelu u Las Vegasu. 

Najranije kada Simpson može da izađe iz zatvora jeste 1. oktobra, ali pošto je tog dana nedjelja, najvjerovatnije će se na slobodi naći u ponedjeljak ili utorak.


Uvjetni dopust

Simpson je pokušao da ukrade sportsku memorabiliju za koju je tvrdio da mu je ukradena deceniju ranije.

Tokom saslušanja on je sebe predstavio kao uzornog zatvorenika koji je primjer ostalima u zatvoru Lavlok u Nevadi, tako što je zaustavljao i spriječavao tuče među zatvorenicima.

- Nemam izgovore za ono što sam učinio i zbog čega sam ovdje proveo devet godina, niti ću ih tražiti. Želim samo da se vratim svojoj djeci i porodici - rekao je Simpson na saslušanju pred odborom za uvjetni otpust.

Simpson je u žižu svjetske javnosti došao nakon smrti svoje supruge i njenog prijatelja 12. juna 1994. godine. 

Tužbe porodica

Pošto ga je policija osumnjičila za dvostruko ubistvo prvo se dao u spektakularan bijeg, koji su uživo prenosile brojne televizije, a potom se predao.

Na suđenju koje je uslijedilo, a koje je ponijelo epitet "suđenja stoljeća", oslobođen je za te zločine. 

Ipak, 1997. protiv njega su tužbu podnijele porodice žrtava, a sud je utvrdio da je "nedvosmisleno kriv", zbog čega je presuđeno da mora da plati odštetu porodicama žrtava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.