GLOBUS

Oslobođena je Raka, grad u kojem su počinjeni monstruozni zločini

Avaz.ba

17.10.2017

Pošto su u noći na utorak Sirijske demokratske snage (SDF), savez kurdskih i arapskih milicija, osvojili bolnicu u Raki, preostalo je još istjerati posljednje ekstremiste koji su pružali otpor na stadionu.

"Vojne operacije u Raki završile su. Grad je potpuno pod nadzorom SDF-a", rekao je Talal Selo, portparol saveza koji je u junu, počeo prodirati u taj grad. 

"Sada se provode operacije čišćenja kako bi se uklonile preostale ćelije i razminirao grad", rekao je Selo.

Najavio je da će SDF objaviti službeno priopćenje o oslobođenju Rake. 

Pad Rake, grada u kojem su ekstremisti tzv. Islamske države (Islamske države) organizirali pobjedničke parade nakon velikih vojnih uspjeha 2014., simbol je propasti kalifata pošto je ISIL u susjednom Iraku izgubio svoju tamošnju "prijestolnicu" Mosul i potisnut je u pojas doline Eufrata i obližnju pustinju., prenosi Dnevik.hr.

U bitki za Raku 3.240 žrtava

SDF je završni napad na Raku pokrenuo u nedjelju pošto je grupa sirijskih džihadista napustila grad prema dogovoru s vijećem plemenskih staraca, pa je u gradu ostalo tek 300 ekstremista, braniti posljednje položaje. Evakuirano je 275 pripadnika ISIL-a i njihovih porodica i ne zna se jesu li se povukli u druga područja koja su još u rukama ISIL-a, piše AFP.

Međunarodna koalicija koju predvode Sjedinjene Države neprestano je ponavljala da strani borci neće smjeti napustiti grad. 

"Najmanje želimo da strani borci budu oslobođeni i da im se dopusti povratak u zemlju porijekla gdje će sijati teror", rekao američki pukovnik Rajan Dilon (Ryan Dillon).

U nešto više od četiri mjeseca ubijeno je 3.250 ljudi, od kojih 1130 civila, objavila je u utorak nevladina organizacija Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR). 

Sukobi i bombardiranja koji su razorili bivšu prijestolnicu ISIL-a odnijeli su od 5. juna živote 1.130 civila, od kojih su 270 bila djeca, a 2.120 borci ISIL-a i snaga koje je podržavala vojska Sjedinjenih Država, navodi SORH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.