GLOBUS

Đentiloni spreman da raspravlja o pozivima na širu autonomiju

Fena

24.10.2017

Italijanska vlada spremna je da otvori pregovore s Lombardijom i Venetom nakon što su svije bogate regije glasale većinom glasova za širu autonomiju, izjavio je u utorak premijer Paolo Đentiloni (Gentiloni).

Za razliku od nedavnog referenduma o nezavisnosti u Kataloniji, koji je izazvao političku krizu u Španiji, italijansko glasanje u proteklom vikendu bilo je legalno, ali nije obavezujuće za Rim.

Stavljajući jasno do znanja kako nema namjeru praviti dramu od glasanja u dvije regije, Đentiloni je izjavio da je spreman da raspravlja o tome kako Lombardija i Veneto žele da nastave sa svojim planovima.

- Ovdje smo da razgovaramo o tome kako da učinimo Italiju boljom. Mi ne dovodimo u pitanje Italiju i njeno jedinstvo - izjavio je Đentiloni tokom obilaska naftne rafinerije u blizini Venecije, prijestonice sjeveroistočne regije Veneto.

- Vlada je spremna da to razmotri, to će biti složena rasprava koja se ne može obaviti u pet minuta - dodao je italijanski čelnik.

Regionalne vlade imaju pravo da zatraže veći nadzor nad 23 političke oblasti, uključujući zaštitu okoliša, infrastukturu, zdravstvo i obrazovanje.

Najosjetljiviji pregovori vjerovatno će se voditi oko povrata poreza, dok Veneto traži da mu se omogući da uloži 90 posto svih poreza prikupljenih na njegovoj teritoriji.

Među 20 italijanskih regija, na Lombardiju i Veneto otpada nešto ispod trećine ukupnog ekonomskog obima zemlje i dom su za oko 25 posto italijanskog stanovništva.

Italijanske siromašnije, manje razvijene južne regije su zabrinute da će primati manje sredstava u budućnosti ukoliko Lombardija i Veneto zadrže više svojih poreskih prihoda.

Pet regija u Italiji - otoci Sicilija i Sardinija i tri relativno male granične regije s jezičkim manjinama - već imaju poseban autonomni status na osnovu ustava. Veneto želi da im se pridruži.

To će, ipak, zahtijevati promjenu ustava, koju je vlada izgleda nespremna da prihvati.

- Spremni smo (da odobrimo šire ovlasti) u okviru limita utvrđenih našim zakonom i našim usrtavom - kazao je Đentiloni.

Pregovori će vjerovatno potrajati više mjeseci i izgleda sigurno da će biti prekinuti nacionalnim izborima koji bi se trebali održati narednog maja. Svaki sporazum između vlade i regija mora odobriti parlament.

Posljednje ankete javnosti pokazuju da će nakon predstojećih izbora biti oformljen nestabilni parlament, što bi učinilo nemogućim da nova vlada nastavi s pregovorima, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.