GLOBUS

Dokumenti dokazali: Bivši šef Trampove kampanje imao je milionsko bogatstvo i veze s Rusima

Avaz.ba

1.11.2017

Pol Manafor (Paul Manafort), bivši voditelj kampanje američkog predsjednika Donalda Trampa (Trup), je imao tri pasoša SAD-a, imovinu milionske vrijednosti i veze s ruskim oligarsima, pokazali su dokumenti saveznog suda nakon što je optužen za porezne prevare i pranje novca. 

U slučaju Manafora i njegovog partnera Rika Gejtsa (Rick Gates) postoji značajna opasnost od bijega zbog ozbiljnosti optužbi, snažnih dokaza krivnje, njihovog bogatstva te historije ponašanja, rekli su savezni tužioci u utorak okružnom sudu Kolumbijskog dikstrikta.

Manafor (68) i Gejts, koji su radili i za Trampovu kampanju, u ponedjeljak su se izjasnili da nisu krivi po 12 tačaka optužnice od pranja novca do djelovanja kao neregistriranih agenata bivše proruske ukrajinske vlade.

Optužbe su podignute u okviru petomjesečne istrage posebnog savjetnika ministarstva pravosuđa Roberta Mjulera (Mueller) o navodnom miješanju Moskve u izbore na kojima je pobijedio Tramp.

One nisu povezane s aktivnostima u kampanji ali otkrivaju bliske veze s Rusijom od 2006. do 2017., što se preklapa s njihovim radom u Trumpovoj kampanji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.