GLOBUS

Vladajuća stranka u Zimbabveu smijenila Roberta Mugabea

( AFP)

J. B.

19.11.2017

Vladajuća stranka u Zimbabveu, Zanu-PF, smijenila je Roberta Mugabea, a kao lidera su postavili bivšeg zamjenika predsjednika, Emersona Mnangagvu (Emmerson Mnangagwa). 

Mugabe je svog zamjenika smijenio prije dvije sedmice. Ovaj potez prouzrokovao je niz reakcija, kao i vojnu intervenciju koja je za cilj imala sprečavanje Mugabeove namjere da na mjesto predsjednika postavi suprugu Grejs (Grace). 

- Ovo je dan koji označava novo rođenje i razvoj naše zemlje - rekao je Majk Madiro (Mike), predsjedavajući jedne od provincijskih stranačkih ogranaka koji su formalno pokrenuli Mugabeovu smjenu.

Izvori bliski vojsci izjavili su da predsjednik, koji je u u kućnom pritvoru, tvrdi da je njegova smjena ilegalna. Smatra da treba ostati na vlasti do kraja naredne godine kada mu ističe mandat. 

Mugabe je vjerovao da će ga regionalne sile, koje nisu  podržale vojno preuzimanje, podržati.

Međutim, lider čija se vladavina zasnivala na mješavini prisile, podmićivanja i revolucionarne retorike ostao je sam. Podrška koju je imao u nekim sigurnosnim sektorima - kao što je policija - je nestala, a visokopozicionirani političari koji su bili na njegovj strani su uhapšeni.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.