GLOBUS

Mnangagva se vratio u Zimbabve, u petak polaže zakletvu

Fena

22.11.2017

Visoki zvaničnik zimbabveanske vladajuće stranke saopćio je u srijedu da se budući čelnik Emerson Mnangagva (Emmerson Mnangagwa) vratio u zemlju.

Lovmor Matuke (Lovemore) potvrdio je da je Mnangagva u prijestonici Harareu, i sastat će se s članovima Politbiroa u stranačkom sjedištu kako bi bio obaviješten "o onome šta se dešavalo tokom njegovog odsustva".

Mnangagva je pobjegao iz zemlje nakon što ga je bivši predsjednik Robert Mugabe smijenio u ovom mjesecu, navodeći vojsku da preuzme kontrolu. Mugabe je jučer podnio ostavku nakon što je pokrenut proces njegovog opoziva praktično okončavajući svoju 37- godišnju vladavinu.

Matuke je kazao da će Mnangagva položiti zakletvu u petak u 10.30 sati na Nacionalnom sportskom stadionu sa 60.000 mjesta u predgrađima Hararea. Dodao je da Mnangagva dotada neće komunicirati s medijima.

Razdragana masa koja je pjevala i plesala okupila se u zračnoj bazi u Harareu kako bi pozdravila Mnangagvu.

Očekuje se da Mnangagva krene u stranačko sjedište kako bi primio izvještaj od stranačkih zvaničnika. On će biti tek drugi predsjednik u historiji Zimbabvea. Mugabe je vladao zemljom 37 godina.

Na transparentima je pisalo "Dobrodošao nazad naš junače" i "Odan svojim riječima, vratio si se. Dobrodošao".

Čovjek u masi, Godvin Njarugva (Godwin Nyarugwa), izjavio je da je "veoma oduševljen" i da "mi trebamo promjene u našoj zemlji, promjene u svemu"

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.