GLOBUS

Preminula Kristina Keler, centralna figura "Profumo afere"

Keler: Uništila dvije karijere i postala planetarno poznata

Piše: R. BELKO

6.12.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Kristina Keler (Christine Keeler), koja je u ranim šezdesetim godinama prošlog stoljeća bila u centru senzacionalnog političkog skandala u Britaniji, preminula je u ponedjeljak u 75. godini života.

Preminula je u engleskom gradiću Farnboro, a vijest o smrti objavio je njen sin Sejmor Plat (Seymour Platt) na Facebook stranici.  

Plat je napisao da je Keler bolovala od hronične opstruktivne bolesti pluća.

- Moja majka, Kristine Keler, borila se u mnogim borbama tokom života. Neke borbe je izgubila, a neke pobijedila. Zaradila je svoje mjesto u britanskoj historiji, ali je platila ogromnu cijenu – napisao je Plat.

Keler je bila glavna zvijezda skandala poznatog kao “Profumo afera”.

Bogataš sa Oksforda

Ta afera je 1963. godine bila kobna za vladu premijera Harolda Makmilana (Macmillan), a tada mladu djevojku i model Kristinu Keler pretvorila u planetarno poznatu osobu. Tekstovi o ovoj aferi svojevremeno su punili novinske stupce, a čitaoce ostavljali bez daha.

Džon Profumo (John) bio je bogataš, obrazovan na "Oksfordu".

Tokom Drugog svjetskog rata bio je u Sjevernoj Africi, a za vojovanje je nagrađen titulom OBE. U britanski parlament izabran je 1940. godine. Imao je obećavajuću političku karijeru, koja je okončana skandalom, kada mu je bilo 48 godina.  

Ostatak života proveo je pokušavajući se iskupiti dobrotvornim radom za londonske siromahe. Poštovali su ga mnogi, a dobio je i počast od engleske kraljice Elizabete II 1975. godine.

Bio je državni ratni sekretar Velike Britanije kad je upoznao Keler i s njom ušao u vezu. Keler je u to vrijeme imala 19, a Profumo 48 godina.  

Profumo: Afera ga koštala obećavajuće političke budućnosti. Profumo: Afera ga koštala obećavajuće političke budućnosti

Kobni ruski obavještajac

Pred parlamentom je poricao da je bio u “neprimjerenoj vezi”, ali je ipak ostavku podnio 5. juna 1963. godine, nakon što je na vidjelo izašlo pismo koje joj je pisao.

Iako je tada bio oženjen, možda bi mu veza s modelom i “djevojkom za zabavu” bila oproštena, a politička karijera sačuvana, da se u cijeloj priči nije pojavio ruski obavještajac.  

Naime, paralelno s Profumom, Kristina Keler seksualne usluge pružala je i Jevgeniju Ivanovu, atašeu ruske mornarice i obavještajnom agentu.

Bilo je to vrijeme Hladnog rata, u kojem su obavještajci ratovali širom svijeta, a “djevojke za zabavu” bile česti posrednici u dolasku do informacija.

Ostala je tajna da li je Keler od Profuma dobila neke informacije i proslijedila ih Ivanovu, iako je tokom suđenja zaključeno da se to nije desilo.

Sudija u žalbenom postupku Lord Dening (Denning) zaključio je da su se Ivanov i Profumo više puta mimoišli, što je Kristini “priuštilo mnogo zabave”, ali da sigurnost Velike Britanije i njenih tajni nije prekršena.

Sumnju u takav scenario bacila je činjenica da je Ivano Stefanu Vardu (Stephen Ward), Kristininom stanodavcu, kazao da Sovjeti znaju da će SAD dati atomsko naoružanje Zapadnoj Njemačkoj. Tada je od Varda tražio da mu sazna hoće li ta odluka biti primjenjena.

Sudija Dening je u izvještaju naveo da je Vard odbijao i istraživati takve informacije.

Također, isti sudija naveo je da smatra da Keler nikada od Profuma nije tražila takve informacije.

- A i da jeste, siguran sam da joj ne bi odgovorio – zaključio je sudija u izvještaju.

Humanitarno iskupljenje

Vard je osuđen zbog života na osnovu nemoralnih zarada Kristine Keler i njene prijateljice Mendi Rajs-Dejvis (Mandy Rice-Davies). Predozirao se  i preminuo nakon izricanja presude.

Iako nije dokazano da je Profumo napravio sigurnosni propust i odao državne tajne, skandal je prilično jako uzdrmao vladu Harolda Makmilana, koji se u novembru 1963. godine povukao zbog zdravstvenih razloga. Njegova Konzervativna stranka doživjela je krah na izborima naredne godine.

Valene Hobson, Profumova supruga, ostala je uz njega tokom skandala, a preminula je 1998. godine.

Džon Profumo se nakon skandala povukao iz javnosti, a godinu poslije zaposlio se u dobrotvornoj organizaciji “Toynbee Hall”, u kojoj je počeo kao perač suđa, sakljupao fondove, a na kraju postao i predsjednik.

Preminuo je 9. marta 2006. u 91. godini. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.