GLOBUS

Suprug Angele Merkel otkrio detalje o svom životu u Istočnoj Njemačkoj

Agencije

24.12.2017

Joakim Zauer (Joachim Sauer), penzionisani hemičar i suprug njemačke kancelarke Angele Merkel, rekao je da nikad nije planirao napustiti komunističku Istočnu Njemačku ili otići u inozemstvo i ne vratiti se u zemlju.

Tek od septembra 1988. godine bilo mi je dopušteno putovati, godinu prije nego što su otvorene granice - rekao je Zauer u intervjuu za "Berliner Zeitung".

- Moja djeca bila su u dobi 12 i 14 godina u to doba. Ilegalnim odlaskom riskirali ste život što nije dolazilo u pitanje - nisam ta vrsta čovjeka - kazao je Zauer .

Naveo je da se nije otvoreno suprotstavljao vladajućoj Socijalističkoj jedinstvenoj stranci Njemačke, ali je ispričao jedan događaj iz tog doba.

- U tekstu za zidne novine, podredio sam zahtjeve stranačkog vodstva meritokratiji - drugim riječima obrnuo sam službenu ideologiju. Nakon dva sata, novine su nestale sa zida. Ponekad sam se oslanjao na spontanost, otvorena sam osoba koja kaže šta misli o nekim stvarima - rekao je Zauer.

Zauer, koji ima dvoje djece iz prvog braka, radio je na berlinskom univerzitetu Humboldt, a u oktobru je stekao status profesora emeritusa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.