GLOBUS

Lider Hamasa Ismail Hanijeh na spisku terorista SAD

( AFP)

Agencije

31.1.2018

Lider ekstremističkog palestinskog pokreta Hamas Islamil Hanijeh (Haniyeh) danas je stavljen na crnu listu terorista SAD, saopćio je State department.

Na crnu listu stavljeni su još organizacija Harakat al-Sabiren za koju se navodi da je teroristička grupa koju podržava Iran, kao i teroristička grupa aktivna u Egiptu Liva al-Tavra i HASM.

Državni sekretar Reks Tilerson (Rex Tillerson) ocijenio je da Hanijeh i te terorističke grupe "prijete stabilnosti Bliskog istoka, podrivaju mirovni proces" i napadaju američke saveznike Egipat i Izrael, navodi se u saopćenju. 

State department navodi da je Hanijeh predsjednik Političkog biroa Hamasa, koji je označen kao terorisitička organizacija 1997.

Hanijeh ima bliske veze s vojnim krilom Hamasa i zalaže se za oružanu borbu, između ostalog i protiv civila, a odgovoran je i za smrt 17 Amerikanaca, dodaje se u saopćenju.

Odluka o stavljanju Hamasa na crnu listu dolazi u vrijeme zategnutih odnosa na Bliskom istoku zbog odluke predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump) da prizna Jerusalem kao prijestonicu Izraela.

Hamas i umjereni Fatah palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa (Mahmoud Abbas) su jesenas postigli dogovor o koracima za pomirenje, ali razlike nisu prevaziđene, iako je Hamas pristao da postepeno preda Abasu kontrolu nad Gazom koju je zauzeo 2007. godine.

State department navodi da je Harakat al-Sabiren teroristička grupa osnovana 2014. i da uživa podršku Irana. Aktivna je u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, a predvodi je Hišam Salim (Hisham Salim), bivši vođa Palestinskog islamskog džihada.

Pripadnici Harakat al-Sabirena su ispaljivali rakete ne Izrael i napadali izraelske vojne patrole, navodi State department.

Liva al-Tavra je teroristička grupa osnovana 2016. i aktivna je u oblastima sjeverno od Kaira, navodi se u saopćenju i dodaje da je ta grupa preuzela odgovornost za napade na visokog oficira egipatske vojske, kao i za bombaški napad na policijski centar.

Za organizaciju HASM se navodi da je osnovana 2015. poslije čega je preuzela odgovornost za više napada.

State department navodi da su neke vođe Liva al-Tavra i HASM-a ranije bili povezivani s egipatskim Muslimanskim bratstvom, prenose agencije.

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.