GLOBUS

Koalicioni ugovor stranaka koje će činiti Njemačku vladu sadrži stavku o zapadnom Balkanu

Index.hr

8.2.2018

Buduća njemačka vlada u svoj koalicioni ugovor, postignut u srijedu, unijela je stavku po kojoj se, u pogledu procesa proširenja Evropske unije, zalaže za načelo temeljitosti, čemu treba dati prednost pred brzinom, kako stoji u samom ugovoru objavljenom na internet-stranicama stranaka koje su ga sastavile demokršćanske Unije CDU/CSU i Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD).

Jasna evropska perspektiva

Mi stojimo iza jasne evropske perspektive za zemlje zapadnog Balkana. Uvjet je za početak pregovora, to jest za punopravno članstvo, da zemlje ove regije u potpunosti ispune kriterije. U to, prije svega, spadaju sveobuhvatne, održive i nepovratne reforme na području stvaranja pravne države i borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije - navodi se u koalicionom ugovoru buduće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije, oko kojeg je jučer u Berlinu postignut sporazum. 

U dokumentu pod nazivom "Novi uzlet za Evropu. Nova dinamika za Njemačku. Nova sloga za našu zemlju“ najavljuje se da će se nova vlada u Berlinu "još jače nego do sada" podržavati reformske napore u zemljama zapadnog Balkana.

Podržavanje saradnje 

Njemačka vlada će osim toga u budućnosti, u sklopu "Berlinskog procesa", odlučno podržavati saradnju među zemljama regije - kaže se u koalicionom ugovoru. 

Njemačka vlada je početkom sedmice reagirala na Strategiju Evropske komisije o zemljama zapadnog Balkana i spomenutu godinu 2025. kao godinu eventualnog ulaska Srbije i Crne Gore u EU, ističući da se radi o "okvirnom" datumu, te da će presudan faktor za ulazak u EU biti ispunjeni kriteriji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.