GLOBUS

"New York Times": Sjeverna Koreja pomaže Siriji da dođe do hemijskog oružja

AFP

New York Times

28.2.2018

Sjeverna Koreja opskrbljivala je sirijsku vladu materijalima koji se mogu koristiti za proizvodnju hemijskog oružja, objavio je u utorak list "New York Times". 

Ta informacija stoji u izvještaju ekipe stručnjaka koji nadziru provođenje UN-ovih sankcija nametnutih Pjongjangu.

Sjevernokorejski raketni stručnjaci također su viđeni na postrojenjima za proizvodnju hemijskog oružja u Siriji, dodaje list.

U izvještaju u koje je uvid imao "New York Times" navodi se da je između 2012. i 2017. postojalo najmanje 40 neprijavljenih pošiljki mogućih komponenata za hemijsko oružje.

Sirija i Sjeverna Koreja desetljećima imaju vrlo dobre odnose. Godine 2015. vlada sirijskog predsjednika Bašara el-Asada dala je ime parku u Damasku po sjevernokorejskom vođi Kim Il-sungu.

Portparol Antonija Gutereša kazao je kako glavni sekretar UN-a nije vidio izvještaj, ali da je "zadnja stvar koju trebamo u Siriji još oružja".

Sirija se složila uništiti svoje zalihe hemijskog oružja pod međunarodnim pritiskom nakon napada na područje pod kontrolom opozicije u blizini Damaska 2013.

Međutim, UN je više puta nakon toga optužio režim da koristi hemijsko oružje u napadima na civile. Otvorena je istraga navoda o napadima hemijskim oružjem u Siriji, a Velika Britanija i Francuska izjavile su da će podržati borbu protiv Damaska, ako se ti navodi dokažu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.